Sven Popović

Sven Popović

Srijeda, 31.01.2018. 09:16

Mogwai - Every Country's Sun

Mogwai su se prije dvadeset godina svijetu predstavili s fenomenalnim, tada revolucionarnim "Mogwai Young Team" i samim time širom (kažem širom jer su bendovi poput Slint i Talk Talk uvelike kumovali nastanku ovog podžanra) otvorili vrata cijelom valu bendova, cijelom jednom (pod)žanru koji je nazvan iznimno nezahvalnim terminom: post-rock.

Petak, 17.11.2017. 14:58

Porto Morto - Porto Morto

Prvoga prosinca ljeta gospodnjeg 2016., Porto Morto konačno objavljuje dugo iščekivani album-prvijenac. Eponimni album plod je višegodišnjeg truda, očito i talenta, ali i predivne, gotovo pa dječje (dakle nepatvorene) zaigranosti i kreativne znatiželje momaka iz JeboTon kolektiva.

Četvrtak, 09.11.2017. 20:40

Crvi - Piše nam se dobro

Nije tajna da se klupska i (sup)kulturna scena Zagreba i Beograda vole. Tome svjedoče neprestana gostovanja, zajednički koncerti i čitanja, kolaboracije, konstantna podrška i, najbitnije, kritika. Možda je u pitanju romantiziranje, ali s obzirom na to da iz prve ruke promatram novu regionalnu scenu tj. trenutnu mladenačku življenu kulturu, rekao bih da stvari zaista tako stoje.

Petak, 11.08.2017. 07:05

The Men - Devil Music

Bruklinski noise/punk sastav The Men od 2010. (od albuma „Immaculada“) izbace jedan album godišnje. 2015. nisu. Fanove je uhvatila panika. Je li zbog toga što su se na "Open Your Heart" iz 2012. i "New Moon" iz 2013. zaigrali s country, americana i folk utjecajima, ili zbog toga što su se na "Tomorrow's Hits" iz 2014. pak pomamili za Springsteenom i Stonesima (iako se mogu čuti i natruhe Stoogesa u "Fun House" fazi“)?

Nedjelja, 28.05.2017. 15:28

Cloud Nothings - Life Without Sound

Dvadeset i šesti lipnja prije četrnaest godina. Madison Square Garden, New York. Najočekivaniji draft NBA lige otkako su Jordan, Olajuwon, Barkley i Stockton ušli u ligu davne 1984. Te, 2003., u ligu ulazi Lebron James kojeg draftaju Cleveland Cavaliersi.

Ponedjeljak, 24.04.2017. 06:58

Razgovor: Sara Renar

"Dobro je živjeti mlad i okružen čudesima", pisao je Antun Šoljan. Taj je stih primjenjiv za mnoge mlade ljude. Možda jedino taj pasiv, okružen, ne šljaka najbolje. "Dobro je živjeti mlad i okružiti se čudesima", e, to je već druga stvar.

Nedjelja, 05.02.2017. 09:14

Weezer - Weezer (White Album)

Znam da je iracionalno, da je pitanju deset albuma, da je prošlo više od dvadeset godina od izlaska eponimnog, plavog albuma, ali Rivers Cuomo će za mene uvijek imati dvadeset i kusur godina, a Weezer će uvijek stvarati muziku za adolescente, nezrele post-adolescente te ljude koji su zapeli u adolescentskom limbu.

Subota, 10.12.2016. 16:55

The Wytches - All Your Happy Life

The Wytches su se već sa svojim debitantskim albumom, "Annabel Dream Reader“ (2014.), etablirali kao jedan od zanimljivijih bendova garažne tj. psihodelične surf tj. mračnjačke provenijencije. Mračni surf rifovi, frenetične vokalne linije, angstom natopljeni tekstovi i nevjerojatna količina bijesa označili su ih kao jedne od boljih, mladih engleskih bendova.

Subota, 10.12.2016. 16:07

The Growlers - City Club

Kada prvi put čujete ime nekog benda na neki način odmah čujete i muziku kakvu pretpostavljate da sviraju. The Growlers. To može značiti (minimalno) tri stvari. Prvo, oni koji reže. Drugo, malena santa leda. Treće, posebna vrsta boce za pivo. Prva mogućnost znači da je u pitanju kakav garažni ili punk bend. Drugo nema pretjerano smisla. Treće opet ima smisla ako je u pitanju garažni ili punk bend.

Subota, 10.12.2016. 01:51

Bubblegum - Gentle Hearts

Dobra je godina za regionalnu glazbenu scenu. Repetitorov "Gde ćeš?“ i "Tišina“ Sare Renar tek što nisu izašli, a već smo odslušali albume Valentina Boškovića, Moskau, Baden-Baden te singlove ovogodišnjih pobjednika Demofesta, Seine i njihovog drugara, Denisa Kataneca. Jedan od najproduktivnijih aktera, da ne kažem jedan od protagonista ove nove scene svakako je mladi Ivan Grobenski.

Stranica 1 od 8