Petak, 24.05.2019. 19:58 Napisao 
Songs You Make At Night (Full Time Hobby, 2018)

Tunng su u Londonu 2003 osnovali Mike Lindsay i Sam Genders, pokušavajući objediniti dvije naoko nepomirljive estetike: elektroničke postupke i britansku folk i kantautorsku tradiciju. Elementi tog novog, hibridnog podžanra, nezgrapno obilježenog terminom folktronica (ili future folk), razasuti su u opusima ne samo Tunnga, nego i kantautorice Beth Orton, na bestseleru Davida Graya White Ladder, u stvaralaštvu Goldfrappa, Laure Veirs i (uz ostale) njujorškog dua The Books – no Tunng su gotovo školski primjer.

Genders je nakon trećeg albuma Good Arrows napustio postavu i razvio karijeru pod novom 'etiketom' (Diagrams), a matičnoj grupi priključio se 2018, u vrijeme snimanja novog studijskog projekta Songs You Make At Night. Riječ je o njihovom šestom albumu, a zbog prirode nove, revitalizirane postave, on bi se mogao promatrati kao svojevrsni novi početak.

Kvaliteta materijala ni ovoga puta nije upitna: Tunng se oslanjaju na tradicionalni način pisanja melodijskih obrazaca, koje potom de-konstruiraju primjenom eksperimentalnijih aranžmanskih rješenja s ishodištima u modernoj 'elektronici.' To se prepoznaje već u singlu "ABOP," koji kombinira plesni beat, akustičnu gitarističku frazu i tipično sanjive vokale na rubu falseta. "Flat" je zasnovana na sličnom konceptu, sintetizirajući jednostavnu, gotovo dječju melodiju, suptilnu akustiku i elektroničku teksturu koja zaziva usporedbe s Kraftwerk. "Dark Heart" počinje snenim akustičnim motivom koji se pretapa u synth-pop vježbu, dok "Crow" svojom konvencionalnijom strukturom u mnogo izraženijoj mjeri slijedi neizbježnog Nicka Drakea.

Ima ovdje nekoliko mogućih ustupaka modernoj plesnoj glazbi, no u cjelini, Songs You Make At Night je upravo to što označava naslov: kolekcija pristojnih noćnih pjesama uz koje, unatoč rafiniranosti na svim razinama, nije uvijek moguće lako zaspati.