Srijeda, 03.04.2019. 19:02 Napisao 
Orc (Castle Face Records; 2017.)

John Dwyer, čini se, voli mijenjati ime ovog benda. Thee Oh Sees, The Oh Sees, OCS i tako dalje, Dwyer šalta imena jednako često kao što se zvuk benda mijenja. Psihodelični garažni rokenrol sastav ove je godine proslavio relativno impresivnih dvadeset godina postojanja.

U tih dvadeset godina izbacili gotovo isto toliko, točnije devetnaest izdanja (ne računajući live albume i suradnje). Sin San Francisca već dvadeset godina stvara natprosječnu dobru muziku psihodelične, garažne provenijencije, a "Orc", najnoviji uradak je samo jedan u nizu ostvarenja. "Orc" je ujedno i ugodno iznenađenje u odnosu na prošli, nenadahnuti i faux-intelektualni "An Odd Entrances". Uvijek postoji taj rizik da se bend ispuca. Nije isključivo do toga što Oh Sees postoje već dvadeset godina, što je dovoljno za većinu ljudi da ostane bez ideje ili da se pogubi u vlastitom ludilu, ali Dwyer nemilice izbacuje album za albumom. Zapravo je riječ o omanjem čudu što nije ispalio na živce već prije, recimo sedam ili osam godina. Zbog toga, ako ne zbog same muzike, su Oh Sees jedan od najzanimljivijih bendova današnjice.

S prvim taktovima "Static God" Dwyer nas vuče u svoj svijet psihotičnih rifova i vrištećih gitara koje se kasnije utope u jam. "Animated Violence" podsjeća na Black Sabbath, Melvinse i Fuzz Tya Segalla sa svojim monstruoznim, masnim rifovljem, soliranjem i prljavim vokalnim dionicama, a "Keys to the Castle", centralna pjesma albuma, otvara s krautrock interpretacijom koja više podsjeća na Stereolab nego na nešto što bi Dwyer snimio. Kolosalna pjesma (u trajanju od nešto više od minuta) na pola uranja u meki dio kojim dominiraju repetitivni bas, klavijature i hipnotične gudačke dionice. "Jettisoned" posuđuje meko, džezersko bubnjanje i naizmjenično ih šalta s oštrom rifovskom paljbom, dok "Paranoise" opet vraća u svijet krautrocka, ovaj put u interpretaciji Cana.

Šarolik, razigran i žestok, "Orc" će podjednako oduševiti ljubitelje garažnog rock 'n' rolla, progresivnog rocka, panka, psihodelije i krautrocka. Pola zvjezdice više u slučaju da ste fan bilo kojeg od tih žanrova.