Četvrtak, 09.11.2017. 20:52 Napisao 
Heavy Meta (New West Records, 2017.)

Ron Gallo trenutno živi i radi u Nashvilleu, iako u svojim pjesmama dosta uvjerljivo priziva duhove većine najvažnijih velegradskih pametnjakovića iz povijesti popa. Osam godina predvodio je filadelfijski sastav Toy Soldiers koji je svirao mješavinu bluesa, countryja i klasičnog rocka, a sada je izbacio svoj drugi samostalni album kojemu su, baš kao i prvom ("Ronny“), dodirne točke s njegovom autorskom pretprošlošću rijetke.

Nemojte da vas naslov albuma obeshrabri – "Heavy Meta“ je elementarna, zategnuta i kompaktna punk/garage-rock kolekcija od jedanaest pjesama u kojima Gallo zauzima pozu nametljivog hiperinteligentnog/hiperaktivnog komentatora koji udara po svemu i svačemu – djevojkama, roditeljima, ljekarima itd. – gdjegod i kadgod stigne. Naravno, uglavnom promašuje, i nekako ne bih rekao da to čini namjerno.

Međutim, to nadoknađuje energijom, svježim popističkim melodijama, aranžiranjem pa i samom brbljavošću, na kraju krajeva. Stvari su ovdje jednostavne – Gallo svira gitaru, Joe Bissiri bas i Dylan Sevey bubanj, a "Heavy Meta“ istovremeno zvuči i dovoljno suvremeno i kao album koji je mogao nastati južno od 14. ulice prije nego što je Giuliani postao gradonačelnik.

Da album ne završava zlatnodobaškom baladom "All the Punks are Domesticated“ dobio bi i pola ocjena više. U svakom slučaju, poslušati.