Četvrtak, 09.11.2017. 20:09 Napisao 
Freedom Highway (Nonesuch, 2017)

Teško da je netko pozvaniji od reinterpretiranja korijenske arhive od Rhiannon Giddens – pjevačice i violinistice koja se savršeno snalazi na bendžu i piše evokativne skladbe podjednako ukorijenjene u povijesti i sadašnjosti.

Rođena prije 39 godina u Sjevernoj Karolini, Giddens je studirala operu na konzervatoriju u Oberlinu, u saveznoj državi Ohio, a karijeru je izgradila u okviru postave Carolina Chocolate Drops.

Kombinacija bluesgrassa, bluesa, jazza i gospela, koja je tom tročlanom kolektivu osigurala reputaciju ustrajnih čuvara američke korijenske tradicije, lako se – premda u drugačijim omjerima – prepoznaje i na albumima Rhiannon Giddens. I to već na solo izdanju koje je prije dvije godine objavljeno pod nazivom Tomorrow Is My Turn u sklopu renomirane etikete Nonesuch Records.

Njezin novi album, Freedom Highway odlazi korak dalje. Poput najboljih americana izvođača Giddens tradiciju postavlja u suvremeni kontekst, tematizirajući ključne probleme koji ne gube na važnosti i aktualnosti – od rasizma i ljudskih prava do intimnijih preokupacija.

rhiannon giddens bill murray mark twain 2016 1200x628

Naravno, ona se više od svojih suvremenika i suvremenica oslanja na arhivu, pogotovo u odabiru stilova i žanrovskom smislu. A oni se – žanrovski obrasci – kreću od country-bluesa do folka i neiscrpnog glazbenog nasljeđa New Orleansa, pa sve do ukusno ugrađenih hip hop dionica u pjesmi "Better Get It Right the First Time.“

Naslovna tema posuđena je od rodonačelnika protestnog gospel-soula Staples Singersa, a "The Angels Laid Him Away“ iz opusa bluesmana Mississippi Johna Hurta, velikog uzora svih akustičnih folk-blues glazbenika koji drže do sebe. Ipak, većinu pjesama – za razliku od prvijenca – skladala je sama, pokazujući dostojnu razinu umijeća i posvećenosti.

Giddens je podjednako aktivistica za ljudska prava kao i glazbenica; osim toga, ovdje imamo posla i s muzikološki osviještenom autoricom koja dubinski razumije ne samo žanrovski spektar afroameričke glazbe prošlog stoljeća, nego i zna pronaći način da njome poveže prošlost, sadašnjost i budućnost.