Subota, 10.12.2016. 15:00 Napisao 
Apache (Tell it Records, 2016.)

Posljednji album legendarnog Aarona Nevilla 'Apache' otvara pjesma 'Be Your Man' – preko relativno dinamične ritmičke podloge, zategnute svirke studijskog benda i glasnih saksofonskih naleta, Neville onim jedinstvenim senzualnim tenorom, na račun kojeg je u prvom redu i izgradio antologijsku karijeru, govori njoj kako će joj stajati na raspolaganju i kada vremena budu postala teška.

Dakle, jasna najava temeljitog stilskog odstupanja od prethodnog izdanja 'My True Story', na kojem je interpretirao klasike popularne glazbe u doo-woop ključu, ali i nekih prethodnih na kojima je uglavnom radio unutar okvira balade. I doista, 'Apache' je jedan od stilski bazičnijih albuma u Nevilleovoj samostalnoj karijeri, set pjesama u čijem je podtekstu moguće prepoznati kompletnu paletu glazbenih stilova povezanih s New Orleansom. To, nažalost, nije jedina novost. Naime, nakon dugo vremena, odnosno tek po drugi put u karijeri, Neville je objavio album na kojem on (su)potpisuje sve pjesme. A njegov verbalni idealizam/univerzalizam često nije jednostavno prožvakati.

Ukratko, druga polovina albuma bolja je od prve, aranžerski. To su, prije svega sljedeće pjesme – 'Hard to Believe', soul/brass elegija o razočarenju stanjem u kojem se nalazi suvremeni svijet, 'Sarah Ann', u stvari klasični ljubavni rock'n'roll komad kojem je dan južnjački premaz, 'Make Your Momma Cry', veteransko mudrovanje o životu čovjeka koji je svoju majku rasplakao mnogo puta i završna 'Fragile World' čiju je politiku teško shvatiti ozbiljno.

Prvim dijelom, pak, dominira 'Stompin' Ground', katalogiziranje svih onih pojava i likova koji su Nevilleov rodni grad učinili onime što on jest i koje je taj isti grad učinio onime što su oni bili ili jesu. 'Sometimes them streets were mean, can you dig / But that was my stompin' ground', govori Neville na kraju te stvari.

I dok se New Orleans u posljednjih pedeset godina itekako promijenio, ista sudbina nije zadesila Nevilleov glas, što je još uvijek sasvim dovoljan razlog zbog kojeg ga je dobro slušati.