Subota, 10.12.2016. 02:24 Napisao 
Schmilco (dBpm Records, 2016)

Iako ga je dio kritike (valjda ne znajući što bi s njim) pohvalio poput svih ostalih, prošlogodišnje izdanje Wilca, iznenada objavljeni Star Wars, daleko je najslabija karika u opusu Jeffa Tweedyja – sa ili bez matičnog sastava. U retrospektivi, to se potvrdilo: kaotičan, autorski smušen i aranžmanski "suh“, Star Wars jedva sadrži jednu ili dvije skladbe vrijedne ponovljenog slušanja.

Novi, deseti studijski album, idiotski naslovljeni Wilco Schmilco (aluzija na sličan postupak Harryja Nilssona, Nilsson Schmilsson iz 1971), pokazuje da su Tweedyjeve ambicije stvaranja uistinu velikih djela, kao što su Being There (1996), kolaboracijski Mermaid Avenue ili Sky Blue Sky (2007) naprosto usahnule, barem zasad. Schmilco ostavlja dojam skromno producirane zbirke pretežno akustičnih pjesama na rubu urbanog folka, koje zvuče kao plod autorovog hobija, poput nečeg što je trebalo poslužiti kao predah između dva "glavna“ projekta. No, to ne mora značiti ništa osobito loše.

Za razliku od Star Wars, ovdje je ostvarena mnogo veća skladateljska disciplina, o čemu svjedoči i čvršća struktura skladbi koja pogoduje ležernijem, introspektivnijem ambijentu. Zapravo, već su neki kritičar zamijetili da je glazba postavljena tako da se Schmilco u većem dijelu komotno može slušati i kao Tweedyjev solo projekt: vokali u prednjem planu i namjerno utišana pratnja, što je očito već u uvodne dvije teme. Riječ je o baladi u sporom (suptilna "Normal American Kids“) i baladi u srednjem/umjerenom tempu (šarmantna "If I Ever Was A Child“), gdje već i naslovi naznačavaju tematski okvir: reminiscencija, povratak u djetinjstvo, (polu)nostalgično promišljanje i 'podvlačenje crte' čovjeka stiješnjenog u procjepu srednjih godina.

Bez obzira na dominantno akustični ugođaj, album nije lišen eksperimentalne oštrice, no agresivni, skoro atonalni gitaristički bljeskovi kao u slučaju skladbi "Common Sense“ i "Locator“ razmjerno su rijetki. Schmilco jest sjetna, zatamnjena, umjereno pesimistična i kasnoljetna ploča prožeta dovitljivim melodijskim rješenjima, privlačna u dijelovima, i zapravo preporučljiva.