Nedjelja, 17.07.2016. 10:15 Napisao 
Side Pony (Nonesuch Records, 2016.)

Ako pojam "eklektično" podrazumijeva spajanje i kombiniranje naoko proturječnih elemenata, onda bostonski sastav Lake Street Dive najpreciznije ispunjava definiciju: lakše se, naime, sjetiti retro-žanra iz kojeg ta sposobna postava ne koristi iskustva, nego onog koji ostaje netaknut i njima nezanimljiv.

Za početak, pjevačica Rachael Price studirala je jazz na konzervatoriju New England u Massachussettsu, a ondje je i upoznala buduće članove sastava.


U skladu s formalnim razvojem događaja, Price je svoju jazz naobrazbu ugradila u opus grupe, premda je popis utjecaja Lake Street Divea na prethodna tri albuma mnogo šarolikiji. On uključuje i raspjevanost Beatlesa, klasični soul šezdesetih i rock devedesetih – ukratko, glazbu s ploča koje su slušali i puštali njihovi roditelji...

Kako zvuči kad se ti utjecaji stope u njihovim pjesmama? Side Pony njihov je četvrti studijski album, objavljen za etiketu Nonesuch Records, no princip rada ostao je isti: biti svoj i – kako tvrde članovi benda – "nepodložan bilo kakvoj kategorizaciji." Tome je pridonio i suradnički potpis Davea Cobba – producenta koji je grupu smjestio u studijski "live" kontekst, pustivši kvartet da snima brzo i na načini što sličniji onom na pozornici.

Rezulat je album koji puca od energije po svim šavovima, ne zanemarujući melodiju: upravo suprotno, od uvodne (soulom nabijene) teme Godawful Things, do suzdržanije ali jednako poletne zaključne Saving All My Sinning, Lake Street Dive dokazuju da su u punoj formi. S pjesmama tako neodoljivog groovea kao što je naslovna – negdje na pola puta između motow-soula i "organskog" funka na granici disca – grupa nema razloga za brigu o budućnosti. O tome govori početna potražnja za albumom, opravdano odlične kritike te niz rasprodanih sjevernoameričkih koncerata (Phoenix, Vancouver, Minneapolis, Chicago, Seattle...).

Neo soul? Neo jazz-pop? Retro-pop? Lake Street Dive još uvijek ne zvuče sasvim perfektno, ali su tome sve bliži. I dokle god su "stari" žanrovi iskorišteni na ovako svjež i senzualan način, svako kategoriziranje samo kvari užitak: Side Pony je vrijedan svake preporuke.