Ponedjeljak, 08.02.2016. 13:54 Napisao 
A Head Full Of Dreams (Parlophone, 2015)

Dug su put – popločen milijunima funti – prevalili Chris Martin i društvo u transformaciji od umjereno darovitih miljenika britanske indie-pop scene do globalnih superzvijezda s pjesmama "većima od života." Jesu li doista? Tako barem zvuče.

Povijest Coldplaya zapravo je povijest grčevitih pokušaja stvaranja velikih gesti – a velike se geste prepoznaju u albumima epskih proporcija. Dakako, na tom je riskantnom putu lako odskliznuti u čisti kič, što im se uglavnom posljednjih godina i događa – poglavito na novom, sedmom studijskom albumu A Head Full of Dreams.

Popis gostiju govori mnogo, a on uključuje Beyoncé, Noela Gallaghera, soul veteranku Mary Clayton i Baracka Obamu glavom, navodno osvjedočenog obožavatelja grupe, u skladbi "Kaleidoscope". Ona sadrži sample iz teme "Amazing Grace" koju je američki predsjednik otpjevao na sprovodu Clementa Pinckneya, stradalog u masakru u crkvi u Charlestoneu. Dakako, nema osobitog umjetničkog razloga za takav postupak, osim činjenice da su Coldplay spremni učiniti sve kako bi svoju pop-mesijansku misiju učinili još značajnijom u očima svjetskog mainstreama. Zapravo, po količini isprazne pompe gotovo su premašili kraljeve pompe, grupu U2.

Album je skrojen po svim pravilima struke, pa će kritičar Chicago Tribunea dobro primijetiti kako refreni zvuče kao da su sastavljeni na kakvoj konvenciji pop radiofonije. Široki, raspjevani pripjevi nižu se kao na tekućoj vrpci, uz sve moguće produkcijske raskoši. Tematski i glazbeno, ovo bi, kako svi naglašavaju, trebala biti "svjetlost nakon tame“" koja je ostavljenog Martina obavila na prethodnom, atipično prigušenom albumu Ghost Stories, spjevanom u spomen propalom braku s Gwyneth Paltrow.

Što se novog tiče, dovoljno je poslušati jednu od himni, "Adventure of a Lifetime." Pseudoegzotični motiv, plesni (ali nenapadni) ritam, sva produkcijska čuda svijeta i začudni, tugaljivo-optimistični vokali čine recept za trenutni uspjeh. Kako će, međutim, ova musaka od milijun dolara (ili funti, svejedno) izdržati test vremena, drugo je pitanje.