Srijeda, 07.08.2013. 16:21 Napisao 
Walt (Dan, Mrak)

Glazbena krivulja Pipsa nikako da se smiri. Kroz nešto više od dvadeset godina su Dubravko Ivaniš (nekoć znan kao Ripper, sada kao Daddy) i njegov "supporting cast" pročešljali nevjerojatan spektar zvukova, od infantilnog punka i starogradskih te međimurskih popevki, do breakbeata, electra, modernog rocka, kozmičke rock opere i komornog popa.

Bend je također prošao kroz mnoge promjene postave izazvane brojnim turbulencijama, tako da su  bend napustili i Kralja i Tićo i Šparka, de facto cijela frakcija takozvane "zlatne postave". Nakon cca. dvadeset godina svirke s Pipsima odlazi i Borščak. Od originalne postave ostaje samo Dubravko Ivaniš koji je od albuma "Drveće i rijeke" postaje glavna (to jest jedina) kreativna sila benda.

Šest godina nakon posljednjeg, poprilično osrednjeg audio uratka (album "Pjesme za gladijatore") Ivaniš opet odlučuje promijeniti ruho. Vrijedi odmah napomenuti, "Walt" je njihovo najzrelije ostvarenje. Album je promišljeniji od "Boga" (koji je mnogima favorit) i otvoreniji od "Drveća i rijeka", što znači da se sastoji od inteligentnih pop kompozicija koje se elegantno razvijaju i koje su fantastično isproducirane.

Otvarajuća "Kratka povijest" fantastična je pop pjesma s pamtljivim refrenom-brojalicom, "Trubač" uvodi žešće gitare i Yayu kao vokal, dok je "Sa mnom tebi je zima" najpotpunija i vjerojatno najmoćnija pjesma na albumu sa svojim sjetnim početkom i postepenim pojačavanjem do sjajnog krešenda.

Dubravko Ivaniš često govori kako nastoji ubosti savršenu pop pjesmu. Nakon više od dva desetljeća profesionalnog bavljenja muzikom to mu i polazi za rukom. Najavni singl, "Htio bi da me voliš", svojim bazičnim ritmom i rifom, postepenom nadogradnjom i fenomenalnim refrenom je (barem zasad) Ivanišev Sveti gral. "Walt" uspijeva u onome što ni "Drveće i rijeke" ni "Pjesme za gladijatore" u potpunosti nisu mogle, ili zbog pretjerane hermetičnosti ili zbog pretjerane pompoznosti.

Daddy je pokazao da Pipsi imaju još mnogo kreativnog goriva, a usput nam je dao najbolji pop album na ovim prostorima od "Odbrane i poslednjih dana" od Idola. Bilo je i vrijeme.