Subota, 25.02.2012. 18:10 Napisao 
50 Words For Snow (Fish People/Dallas records)

Dobra je vijest da je Kate Bush ostala na glazbenom kursu zacrtanom na izvrsnom posljednjem novom materijalu Aerial prije šest godina, i na ovogodišnjoj fascinantnoj reviziji vlastitih pjesama s albuma The Sensual World i Red Shoes pod nazivom Director's Cut.

50 Words for Snow je neka vrsta konceptualnog djela kojim dominira glas smireni i ugodni glas gospođe u ranim pedesetim godinama, s klavirom u prvom planu i prigušenom ritam sekcijom s nepogrešivo jazzističkim prizvukom.

Loša je vijest što je poimanje konceptualnog albuma dotjerala do granice pretjerane ambicioznosti ili, bolje rečeno, ušla u zonu koju prosječni pop konzument teško može razumjeti, a i najzahtjevniji bi mogli imati problema s načinom na koji je svoje (pre)zrele glazbene misli Bush pretočila u pjesme. Problem je dužina pjesama, samo prve tri traju nevjerojatnih 34 minute, ali i odsutnost dinamike. U krajnjem minimalizmu s klavirom koji prati izvanredan glas kroz duge minute, strofe će ostati nepamtljive, monotone, rastegnute za svakog tko smatra da se u modernoj glazbi sve može i (treba) reći u 3 i pol minute. Posebno ako su pjesme bez dinamičkih i melodijskih obrata kao što je to ovdje slučaj.  Uglavnom, Kate Bush je ponudila više atmosfere, a mnogo manje istinski intrigantne glazbe.

No, onog tko preživi prve 34 minute čeka lijepa nagrada. "Wild Man" je izuzetna, za britansku umjetnicu uobičajeno iščašena jazz/pop pjesma jasne strukture i pravca, puna snažnih emocija. Traje "samo" sedam minuta kojih i za razliku od prvih beskrajnih 34 prođu u hipu. I naredna "Snowed in at Wheeler Street" strukturirana kao pjesma iz mjuzikla u kojem komuniciraju Bush i Elton John pruža mnogo emocija, uzvišene atmosfere i eksperimenta, a ipak se zadržava u okvirima pop glazbe.  

Slično je i u vrlo neobičnoj, narativnoj naslovnoj pjesmi gdje Kate Bush zaziva izmišljenog profesora Josepha Yupika (aluzija na sibirske urođenike) da nabroji 50 riječi za snijeg, što on kroz gostujući glas glumca Stephena Frya i čini.

Ovo je zimski album, koncept je da se kroz  zimsko, ledeno, snježno okruženje ispričaju teško dokučive metaforičke priče o izgubljenim ljubavima, životima, prirodi. Nema sumnje, 50 Words for Snow je svakako najneobičnije, najizazovnije i najambicioznije djelo u diskografiji Kate Bush. No to ne znači automatski da je i najbolje.