Zoran Radenković

Zoran Radenković

Srijeda, 12.11.2014. 16:41

TEST: Revel Performa F208

Kada proizvođač u korisničkim uputama ponosno kaže kako je proizvod pred vama na opsežnom slušnom testu pokazao da je najbolji u svojoj klasi, to možete shvatiti ozbiljno, a i neozbiljno. Sasvim sigurno, nitko ne bi naveo kako je njegov proizvod prošao osrednje na slušnom testu. Uz to, svako testiranje na kojem nismo najbolji, nije vrijedno spomena.

Četvrtak, 28.08.2014. 20:18

Ketil Bjornstad - Sunrise

Ketil Bjornstad je autor široke naobrazbe i još širih interesa. Sa diskografijom koja broji više od 50 naslova i jednako respektabilnom bibliografijom čini se da je u pitanju autor koji ima što za reći. Tako je i "Sunrise" kantata nastala na tekstove Eduarda Muncha, poznatog sunarodnjaka o kojem je Bjornstad objavio knjigu 2001. godine.

Četvrtak, 28.08.2014. 19:39

The Hilliard Ensemble - Il Cor Tristo

Prije 40 godina osnovan je Hilliard ansambl. Ime je dobio po glasovitom elizabetinskom minijaturistu Nicholasu Hilliardu. I ansambl Hilliard, kao i Nicholaus Hilliard, poznati su po svojem odnosu prema detalju i osjećaju za lijepo. Od sljedeće će se godine oba Hilliarda naći u povijesti, jer je ansambl odlučio završiti svoju karijeru.

Na ovoj ploči Matej Meštrović potpisuje autorstvo gotovo svih skladbi osim jedne. Tako se uz Barbecue, Baklava's Dance, Paprikash, Creme Brulee, Sarma Sarma, Musaky, Paprenjak i Christmas Potica smjestio i jedan Mozart Alla Turca, u Meštrovićevoj obradi naravno.

Johannes Brahms je karijeru započeo kao pijanist – virtuoz. Na našu sreću, Brahms je postao kompozitor te je svoj virtuozni pijanizam pretočio i u dva klavirska koncerta. Prvi u d-molu je skladao s dvadesetpet godina, dok je 2. u B-duru nastao dvadestdvije godine kasnije.

Renée Fleming je do sada četiri puta osvojila nagradu Grammy. U Franscuskoj je Vitez Legije časti, a uz nekoliko počasnih doktorata i još nešto priznanja, nabrajanje kojih bi bilo dovoljno da završim ovaj prikaz, gospođa Fleming već je duže vrijeme ime koje se veže uz uspjeh.

Dvořák i Brahms bili su suvremenici i prijatelji. Brahms je 1878. g. svome izdavaču preporučio kompozitora koji će skladati violinski koncert namijenjen nekom "vrsnom violinistu". Dvořák se bacio na posao i u suradnji s virtuozom Josephom Joachimom napisao prvu verziju djela.

Petak, 25.10.2013. 07:24

Heinichen "Concerti Grandi"

Johann David Heinichen i njegovi "Concerti Grandi" su zahvaljujući Deutsche Grammophon-ovoj ediciji Archiv Production opet pred nama. Heinechen (1683-1729) je prije dva desetljeća bio globalno otkriće i to zahvaljujući Reinhardu Goebelu, i njegovom ansamblu Musica Antiqua Koeln.

Srijeda, 28.08.2013. 17:13

TEST: Rega RP 8 i Apheta

Nakon višemjesečne najave i još tolikog čekanja na prvu isporuku, konačno je stigao je novi Regin gramofon, model RP 8. Da uzbuđenje bude veće, po preporuci proizvođača, na gramofonu je već montirana zvučnica Apheta.

Nedjelja, 05.05.2013. 16:56

TEST: Martin Logan Electromotion ESL

Koherentnost i brzina
Martin i Logan, dvojica znatiželjnih hobista, u garaži su napravili elektrostatski zvučnik. Ono što su čuli, dopalo se njihovim prijateljima, kao i njima.

Stranica 1 od 3