Četvrtak, 28.08.2014. 20:18 Napisao 
Sunrise (ECM / Aquarius Records)

Ketil Bjornstad je autor široke naobrazbe i još širih interesa. Sa diskografijom koja broji više od 50 naslova i jednako respektabilnom bibliografijom čini se da je u pitanju autor koji ima što za reći. Tako je i "Sunrise" kantata nastala na tekstove Eduarda Muncha, poznatog sunarodnjaka o kojem je Bjornstad objavio knjigu 2001. godine.

Na ovoj ploči gostuje i glasovita Kari Bremnes kao i Komorni zbor iz Osla.

 

Bjornstad se poduhvatio zadatka prikazati kroz Munchove tekstove, kojima je slikar pratio svoj djela, narav te osobite slikarske pojave. Tekstualni predložak je zanimljiv i svakako je vrijedno svjedočanstvo o samom Munchu, no čini se da Bjornstad nije u realizaciji svoje ideje stigao dalje od ugođaja po kojem je ploča nazvana.

Točno je da se kroz cijelu ploču provlači, ta nama ipak daleka, čežnja za suncem i svjetlom, kako u prirodi tako i u unutrašnjem životu i to se može smatrati postignućem. Isto bi bilo nezahvalno ustvrditi reći za Bjornstadove glazbene dosege jer će ekstenzivno eksploatiranje izrazito jednostavnih formi brzo dovesti do zamora, kao i ne baš precizni izvođači, što uključuje i Komorni zbor iz Osla.

Čak niti meni draga Kari Bremnes neće dići tonus ovog cijelog pothvata na razinu koja bi se mogla proglasiti poželjnom. Uglavnom neinventivno skladano, jednako tako izvedeno i snimljeno.

www.letsloop.com/artist/ketil-bj-rnstad/song/sunrise-recitative-iii