Četvrtak, 28.08.2014. 19:39 Napisao 
Il Cor Tristo (ECM / Aquarius Records)

Prije 40 godina osnovan je Hilliard ansambl. Ime je dobio po glasovitom elizabetinskom minijaturistu Nicholasu Hilliardu. I ansambl Hilliard, kao i Nicholaus Hilliard, poznati su po svojem odnosu prema detalju i osjećaju za lijepo. Od sljedeće će se godine oba Hilliarda naći u povijesti, jer je ansambl odlučio završiti svoju karijeru.

A toj im je karijeri vrhunac bio prije dvadeset godina kada su s norveškim saksofonistom Janom Garbarekom snimili poču "Officium".


Na valu interesa za srednjovjekovnu glazbu taj je album dosegnuo milijunsku tiražu i ansamblu osigurao mjesto u povijesti. Iako je to bilo prije čak dva desetljeća, ovaj novi susret s Hilliardom pokazuje zašto je taj vokalni kvartet tako cijenjen.

Iako su nominalno specijalisti za glazbu srednjeg vijeka i renesanse, ovi miljenici Arvo Parta su u stvari specijalisti za do detalja prostudirani i jednako tako izvedeni predložak.

The Hilliard Ensemble foto

Veličina ovoga kvarteta ne leži u iznimnim vokalnim sposobnostima pojedinih članova niti u rijetko lijepoj boji njihovih glasova. Ono zbog čega i ova njihova ploča zaslužuje da uđe u svaku fonoteku jest činjenica da ta četiri glasa posjeduju razinu ujednačenosti i uravnoteženosti koja se vrlo rijetko sreće.

Kao i kod glasovitog minijaturista i ovdje je sve dorađeno do najmanjeg detalja i usklađeno. Sigurnost interpretacije nije niti jednoga trenutka dovedena u pitanje pa niti uvjerljivost ne može biti upitna.

Bez obzira da li ste ljubitelj ovakve glazbe, ansambl Hilliard je u kategoriji etalona kada govorimo o vrhunskoj interpretaciji.

http://player.ecmrecords.com/the-hilliard-ensemble--il-cor-tristo