Četvrtak, 13.09.2012. 18:51 Napisao 
Johann Wenzel Tomaschek: Goethe Lieder (Paladino Music / Aquarius Records)

Ildiko Raimondi, rođenjem rumunjka, danas hvaljena sopranistica, članica ansambla Bečke državne opere, snimila je u suradnji s Leopoldom Hagerom, austrijskim dirigentom koji u djelima bečke klasike pripada u sam vrh svjetske reproduktive, a koji je poznat zagrebačkoj publici kao redovit gost dirigent koji ravna Zagrebačkom filharmonijom u "Velikom Lisinskom".

On se na ovom se CD-u pojavljuje u ulozi pijanista u 24 pjesme; "An Linna", "Wanderers Nachtlied", "An den Mond", "Auf dem See", "Erlkoni", "Der Konig in Thule", "Der Fischer", "Heidenroslein An die Entfernt", "Nahe des Geliebten", "Die Sprode", "Die Bekehrte", "Vorschlag zur Gute", "Die Spinnerin", "Das Veilchen", "Erster Verlust", "Schafers Klagelied", "Sorge", "Fruhzeitiger Fruhling", "Mignons Sehnsucht", "Das Geheimnis", "Rastlose Liebe".

Odabravši Goetheove stihove koje je uglazbio češki skladatelj Václav Jan Krstitel Tomášek, Raimondi i Hager našli su se pred ne tako jednostavnim zadatkom. Naime, Tomášek je Goetheovom poetskom sadržaju pridružio jednostavne i ljupke melodije, koje su kako doznajemo iz sačuvane korespondencije dvaju umjetnika oduševile i samog velikog pjesnika no, Raimondi pre često "sklizne" te umjesto da gradi svoju interpretaciju na suptilnom dinamičkom nijansiranju, intimistička crta stradava na račun pretjerane uživljenosti, sugestivnosti prilikom oslikavanja zasebnog svijeta svake od odabranih solo popijevki na programu.

A opet, ljubitelji njezina zvučnog timbara zasigurno će se diviti istim interpretacijama duboko promišljenih riječi tekstova koje je pjevala. Kako su u izvedbama solo pjesama solist i pratnja ravnopravni tako na ovom CD-u izražajnu kvalitetu donosi pijanist Leopold Hager.