Klasika

Četvrtak, 28.08.2014. 20:18
Sunrise (ECM / Aquarius Records)

Ketil Bjornstad je autor široke naobrazbe i još širih interesa. Sa diskografijom koja broji više od 50 naslova i jednako respektabilnom bibliografijom čini se da je u pitanju autor koji ima što za reći. Tako je i "Sunrise" kantata nastala na tekstove Eduarda Muncha, poznatog sunarodnjaka o kojem je Bjornstad objavio knjigu 2001. godine.

Četvrtak, 28.08.2014. 19:39
Il Cor Tristo (ECM / Aquarius Records)

Prije 40 godina osnovan je Hilliard ansambl. Ime je dobio po glasovitom elizabetinskom minijaturistu Nicholasu Hilliardu. I ansambl Hilliard, kao i Nicholaus Hilliard, poznati su po svojem odnosu prema detalju i osjećaju za lijepo. Od sljedeće će se godine oba Hilliarda naći u povijesti, jer je ansambl odlučio završiti svoju karijeru.

Srijeda, 27.08.2014. 19:04
Eat Suite (Karpo media)

Na ovoj ploči Matej Meštrović potpisuje autorstvo gotovo svih skladbi osim jedne. Tako se uz Barbecue, Baklava's Dance, Paprikash, Creme Brulee, Sarma Sarma, Musaky, Paprenjak i Christmas Potica smjestio i jedan Mozart Alla Turca, u Meštrovićevoj obradi naravno.

Srijeda, 27.08.2014. 17:47
J. Brahms - Klavirski koncerti (Deutsche Grammophon / Universal Music)

Johannes Brahms je karijeru započeo kao pijanist – virtuoz. Na našu sreću, Brahms je postao kompozitor te je svoj virtuozni pijanizam pretočio i u dva klavirska koncerta. Prvi u d-molu je skladao s dvadesetpet godina, dok je 2. u B-duru nastao dvadestdvije godine kasnije.

Srijeda, 27.08.2014. 17:18
Guilty Pleasures (Decca / Universal Music)

Renée Fleming je do sada četiri puta osvojila nagradu Grammy. U Franscuskoj je Vitez Legije časti, a uz nekoliko počasnih doktorata i još nešto priznanja, nabrajanje kojih bi bilo dovoljno da završim ovaj prikaz, gospođa Fleming već je duže vrijeme ime koje se veže uz uspjeh.

Srijeda, 27.08.2014. 16:34
A. Dvořák: Koncert za violinu i orkestar u a-molu (Deutsche Grammophon / Universal Music)

Dvořák i Brahms bili su suvremenici i prijatelji. Brahms je 1878. g. svome izdavaču preporučio kompozitora koji će skladati violinski koncert namijenjen nekom "vrsnom violinistu". Dvořák se bacio na posao i u suradnji s virtuozom Josephom Joachimom napisao prvu verziju djela.

Stranica 1 od 8