Petak, 09.08.2019. 21:29 Napisao 

Bow vs Plectrum - Gudalo protiv trzalice - duo je kojeg čine visokoobrazovani glazbenici: tamburaš Filip Novosel i kontrabasist Tihomir Hojsak. Neuobičajena kombinacija glazbala, unikatan zvuk, zavidna instrumentalistička vještina, osebujne zamisli, promišljeni aranžmani i zajedništvo brzo su ih učinili atrakcijom na hrvatskoj jazz sceni, iako oni nerijetko proširuju granice tog žanra.

Tijekom gotovo trogodišnje karijere ostvarili su izniman uspjeh, uključujući niz nastupa u Hrvatskoj, ali i inozemne turneje, primjerice po SAD-u i Kini. Jedan od koncerata održali su u New Yorku, na The New School for Jazz and Contemporary Music gdje je Filip Novosel diplomirao i postao prvi tamburaš s jazz diplomom u povijesti.

Svoj novi CD, "Strings Only", snimili su u suradnji s gudačkim orkestrom Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem Igora Tatarevića, te u jednoj izvedbi zborom Ivan Filipović. To je tek jedna od inačica njihova stvaralaštva. Naime, već su ostvarili zanimljive suradnje, primjerice s Tamburaškim orkestrom HRT-a (planirana je suradnja s ansamblom LADO), ali i poznatim glazbenicima kao što su Gibonni te - na prvom albumu "Bow vs. Plectrum" iz 2016. - pijanist Matija Dedić, gitarist Vlatko Stefanovski, kavalist Theodosii Spassov i bubnjar Žan Tetičković.

Poticaj za snimanje CD-a "Strings Only" bio je koncert što su ga 9. lipnja 2016. održali u Maloj dvorani "Vatroslav Lisinski" uz Zagrebački orkestar mladih pod ravnanjem Igora Tatarevića. Naime, iako je to bilo tek iskušavanje nove zamisli o suradnji s formacijom karakterističnom za klasičnu glazbu, uspjeh koji su ostvarili tim koncertom bio je jasan znak da trebaju napraviti nešto više u tom glazbenom okružju. novosel hojsak

Bow vs Plectrum - Filip Novosel i Tihomir Hojsak; snimio Davor Hrvoj

Osim kao sjajni instrumentalisti, od početka su privukli pažnju i kao skladatelji zanimljivih ideja. U nekoliko godina repertoar se iskristalizirao, iskliznuli su jazz standardi i djela klasične glazbe koji su bili zastupljeni na početku djelovanja, te su ostale autorske skladbe. Na ovom izdanju, osim narodne "Eleno kerko, Eleno", sve su autorske, uglavnom sa snažnim utjecajima tradicije: Hojsakove "Balkanika", "Hard Times", "Kit Blues" i "Bow vs Plectrum" te Novoselove "Mista Dance", "Dalmatian Sunrise", "Blue Blouse Blues" i "Wanna Jam?". Za razliku od ranijih projekata koji su bili najbliži etno-jazz iskazu, ovaj donosi pristup blizak crossoveru ili glazbi treće struje.

No, i u tom kontekstu Novosel i Hojsak iskazali su - kao instrumentalisi i aranžeri - zavidnu muzikalnost, komunikativnost, estetiku i svestranost. Naime, skladbe koje su već svirali i snimali, u ovim izvedbama zvuče kao nova, neovisna glazbena djela, zahvalna za svakojaka preoblikovanja.