Petak, 09.08.2019. 21:10 Napisao 
After Bach (Nonesuch, 2018)

S diplomom njujorškog sveučilišta The New School (gdje je studirao jazz i suvremenu glazbu), Mehldau je na američkoj i svjetskoj pozornici aktivan još od prvih godina devedesetih, gradeći opus koji se očito svidio i publici i kritici; njegove solo snimke neke će podsjetiti na bravure Keitha Jarretta, no Mehldau se izvrsno snalazi u različitim kontekstima, uključujući vlastiti trio ili brojne kombinacije u kojima surađuje s drugim, različito profiliranim instrumentalistima i skladateljima.

Iako je mnogo dokaza kako je Mehldau i ranije koristio iskustva klasične glazbe (posebno elemente njemačkog romantizma, Schumanna i drugih), projekt After Bach u cijelosti odlazi u manje očekivanom smjeru i u cijelosti je posvećen velikom skladatelju koji je svojim opusom zaokružio i dao novi smisao baroknoj glazbenoj epohi.

Bachove nenadmašne improvizacijske sposobnosti na orguljama očito su dodatno potaknule jazz pijanista da u jednom potezu obuhvati dvije prividno suprotstavljene estetike. Istina, Bachova harmonijska strogost (kako ističe Guardianov kritičar John Lewis) izvršila je itekako primjetan utjecaj na jazz u cjelini, posebno na formiranje be-bopa, dok su neka ključna izražajna sredstva, poput polifonije, odavno našla mjesto u glazbi Billa Evansa, Nine Simone i jazz inovatora.

Dakle, spone koje povezuju njemačkog genija i nadarenog američkog pijanista čine se logičnima u mnogostrukom smislu. Za album After Bach pijanist je odabrao pet od 48 preludija i fuga iz Bachove zbirke Dobro ugođeni klavir, te ih nadopunio vlastitom glazbom, izravno nadahnutom Bachovim originalima. Kompleksnost muziciranja i emotivna unešenost u svaku izvedbu otkrivaju besprijekorno razumijevanje izvornika, dok se, s druge strane, Mehldauovi novonapisani dijelovi logično naslanjaju na zadane predloške.

Vrhunac albuma je 11-minutno himnično finale „Prayer for Healing" koje meditativnom, gotovo impresionističkom ugođajnošću i poetičnom toplinom ukazuju na to kamo sve nadarenog modernog pijanista – a s njime i slušatelja – može odvesti djelo (po mnogima) najvećeg glazbenika u povijesti.