Petak, 09.08.2019. 20:46 Napisao 
The Gentleman (Intek Music, 2018)

Marko Lucijan Hrašćanec je glazbenik koji nije potpuni novum na hrvatskoj glazbenoj sceni, no njegov dosadašnji rad bio je pomalo tih i samozatajan i vezao se uglavnom za koprivnički sastav „Moskau". Iz te suradnje kao i još nekoliko kolaboracija glazbenik je pomalo sazrijevao i očigledno je ovaj trenutak za izdavanje samostalnog albuma odlično pogođen.

Vidljivo je to odmah nakon inicijalnog slušanja materijala koji ne posjeduje čvrsto žanrovsko opredjeljenje, ali  niti jednu melodiju na koju je materijal koncentriran već svojim fluidnim karakterom i mnogim izvanrednim momentima zadržava pažnju slušača do samog kraja.

U tom smjeru su korišteni instrumenti koji imaju naglasiti atmosferu i koji su u konačnici izvanredno uklopljeni u glazbeno tkivo i nimalo ne smetaju promišljanjima i porukama koje pjevač šalje, već ih samo podcrtavaju i snaže. Aranžmani su u tom smislu odrađeni vrhunski i s rijetko viđenom mjerom. S druge strane skladbe su strukturirane na prvi pogled jednostavno, no u toj strukturi pjevač ima dovoljno prostora mijenjati raspoloženje, komunicirati, pa čak i dijeliti misli s imaginarnim karakterom „Mrs Dulovsky".

The gentleman

Svih 11 pjesama su podjednake kvalitete i niti nakon nekoliko slušanja nema razloga izdvojiti neku od njih posebno što je još jedan ogroman kompliment za mladog autora. No, najveći je svakako osjećaj neposrednosti, jednostavnosti koji daje do znanja već nakon nekoliko minuta slušanja da je ono što čujemo Marko Lucijan Hrašćanec i njegova vizija glazbe sa svim utjecajima, iskustvom, željama i mogućnostima. Album je koncipiran tako da apsolutno nemoguće bilo što ukrasiti ili sakriti.

Hrabro ili potrebno baš za autorski album gotovo je nemoguće reći, no u slučaju „The Gentleman" završilo je odlično i pružilo dodatnu težinu i snagu mladom umjetniku koji se očigledno drži svoje koncepcije i  vizije i u odnosu na slične albume demonstrira mnogo hrabrosti. Mogli bismo samo zamisliti albume mlađih pjevača koji bi na tržište izašli bez izrazitijeg hita ili suradnje s nekim od etabliranih glazbenika. Rijetki od njih bi uspjeli izdržati snažnije i ozbiljnije kritičko propitivanje. Na ovom mjestu taj segment prolazi bez ogrebotina, jer „The Gentleman" je sam po sebi umjetnički dovoljno snažan i kvalitetan. Za jedan prvijenac i više od očekivanog.