Petak, 09.08.2019. 20:11 Napisao 
Port to port to port (Dallas Records)

CD/DVD "Port to Port to Port" prvi je iskorak riječkog jazz glazbenika: alt saksofonista, flautista, vokalista i skladatelja Denisa Razumovića Razza u free-jazz. Naime, najpoznatiji je kao post-bop glazbenik koji se napajao na tradiciji Charliea Parkera.

Primjerice, prošlogodišnji album "Urban Minority", što ga je snimio u duu s riječkim kontrabasistom Henryjem Radanovićem i objavio također za Dallas Records, donosi sjajne mainstream jazz izvedbe uglavnom standarda. No Razz nije ograničen samo jednim stilom, upušta se u široku paletu projekata zasnovanih na raznim inačicama jazza, pa i tvrde spontane kolektivne improvizacije, svjestan da to što stvara neće doprijeti do širokog kruga slušatelja, tek do frikova free-jazza i onih koji su verzirani u slušanju suvremene glazbe.

denis razumovic 1

Denis Razumović; snimio Davor Hrvoj

Svjestan je toga i izdavač, ali se ipak upustio u tu avanturu, što ga izdvaja od ostalih diskografa na našoj sceni. U tom kontekstu zajednički je afinitet podijelio s kontrabasistom Giovannijem Maierom i bubnjarem i sopran saksofonistom Rajkom Ergićem. Osim što je imao vokalne intervencije te je svirao alt i tenor saksofon i flautu, Razz je zvuk trija obogatio i sviranjem gitare. No, u ovom triju on je ravnopravan suradnik koji niti u jednom segmentu nije nametnuo svoju volju nego se prilagodio kolektivnom stvaranju po svemu jednakih.

Da bi im slušatelji vjerovali, da bi zvučali uvjerljivo, da bi u spontanim improvizacijama zaintrigirali i iznenadili izvedbama koje stvaraju na licu mjesta, bez notnih predložaka, bez prethodnog dogovora, bez očekivanja, bez potrebe za zadovoljenjem nečijih želja ili očekivanja, moraju ispuniti niz važnih preduvjeta. Prije svega moraju biti potkovani instrumentalisti koji su savladali tajne svojih glazbala, brzi na okidaču, spremni u djelić-u sekunde reagirati na izazov suparnika.

Osim toga moraju imati iskustvo sviranja u različitim stilovima. Također, moraju biti upoznati s cjelokupnom tradicijom jazza i naslušani. Nadalje, moraju biti skloni istraživanjima i spremni upuštati se u rizične situacije, u nepoznato, a da su uvjereni da će se uvijek nekako iskobeljati iz zavrzlama u koje se uvaljuju. Moraju biti spremni na spontani razgovor u kojem svatko poštuje mišljenje drugog, ali je ujedno spreman na konfrontaciju ako treba braniti svoj stav. Konačno, moraju biti sposobni isprazniti um od kojekavog smeća i neopterećeni ulaziti u komunikaciju koju ostvaruju prije svega osluškujući jedan drugoga, a iz iskustva pohranjenog u malom mozgu intuitivno izvlačiti samo ono što im je u tom trenutku potrebno. Njih trojica su to sposobni. Oni svoje izvodbe zasnivaju upravo na tim načelima. U stvari, važnije je da u tome doista uživaju.

Osim CD-a ovo izdanje donosi i DVD na kojem se može vidjeti kako ta glazba nastaje u real timeu, kako glazbenici u istom trenutku djeluju kao izvođači, skladatelji i aranžeri, bez predimišljaja i bez mogućnosti popravljanja i prepravljanja. Zato, koliko god je njihova glazba suvremena, toliko je i iskonska.