Petak, 09.08.2019. 19:21 Napisao 
A Brand New Me (Atlantic / Dancing Bear)

Ovo je naprosto nemoguće slušati a da ne poludiš, potražiš malo prostora, uskočiš i pružiš ruke prema nebu, zavapiš: "Freedom" i uključiš se poput svih onih sjajnih pjevača, plesača i instrumentalista koji se u "Božjoj misiji" pridruže Johnu Belushiju i Danu Aykroydu u filmu "Blues Brothers".

Takav osjećaj, koji vas obuzme na samom početku albuma izvedbom skladbe "Think", koju Aretha pjeva i u spomenutom filmu, prevladava tijelom cijelog albuma. Slušate li bez predumišljaja poludjet ćete kao, uostalom, kad slušate izvorne izvedbe jer radi se o svojevrsnom "best off" albumu, ne samo Arethe Franklin nego i jedne struje afroameričke glazbe.

Nije li vrh ako imate pjesme koje, među ostalima, potpisuju Burt Bacharach, John Lennon i Paul McCartney, Stevie Wonder, Curtis Mayfield i Otis Redding, ako imate pjesme kao što su "I Say a Little Prayer", "A Natural Woman (You Make Me Feel Like)", "Let It Be", "Son of a Preacher Man" i "Respect"? To je abeceda! No, okolnosti u kojima je CD nastao pomalo su čudne, a naslov "A Brand New Me" mogao bi zavarati jer ne odgovara u potpunosti istini. Korektniji bi bio "A Brand New She"!

Naime, iako je živa, producenti su uzeli Arethin glas i nadosnimavali izvedbu orkestra, ne bilo kojeg nego Royal Philharmonic Orchestra, vrlo pažljivo, kao da se pribojavaju da ne naruše temeljna načela njezinih glazbenih istupa. I trebali su biti pažljivi, trebali su s poštovanjem pristupiti ovom glazbenom materijalu! Ipak, zahvaljujući dobro prilagođenim aranžmanima koji donose nježnije uvode i diskretnu pratnju, nisu uspjeli pokvariti doživljaj, nisu uspjeli narušiti tu njezinu vulkansku energiju, moć njezina glasa i izvorni groove koji donosi svojim soul, gospel i R&B izvedbama.