Petak, 09.08.2019. 18:59 Napisao 
Nodal Excitation (Dexters Cigar Records 1998.)

"Nodal Excitation" je recimo to odmah odličan album koji je skoro završio potpuno nezamijećen i daleko ud ušiju publike. Radi se o minimalističkom avant-garde albumu sa zastrašujućom paletom ritmova, ideja, skoro hipnotičkih dionica i ogromne emocionalne i sviračke involviranosti glazbenika koji uspijevaju držati pažnju slušača kroz kompletan materijal.

Brz obzira na ritmičku repetitivnost i minimalizam ovo je album koji se sluša više puta. No, kao i uvijek glazbu treba dovesti do slušatelja koji bi ovaj mali znanstveni rad iz svoje vrste glazbe znali valorizirati. Prosječno poznat autor sa svojim prvim albumom za malu etiketu  naravno nije imao previše šanse za zasluženi proboj. Arnold Dreyblatt je izvanredno nadaren američki skladatelj, performer, glazbenik koji je svaki svoj rad promišljao sasvim drugačijim kriterijima i težio često kompliciranim metaforama i porukama kako u vizualnim instalacijama tako i u glazbi.

Još prije nastanka ovog albuma umjetnik je žestoko modificirao instrumente kako bi od njih dobio željen zvuk, uglavnom daleko od izvornika i tako načinio temelj za jedinstven zvuk cijelog orkestra. Nakon snimanja albuma umjetnik odlazi u Njemačku i tamo njegova umjetnost nekako brže i propulzivnije raste i nakon snimanja albuma "Animal Magnetism" za poznati "Tzadik" iza kojeg stoji John Zorn  postaje zasluženo poznat i priznat. Na tom valu postaju sve poznatiji i traženiji i njegovi raniji radovi, pa se tako i "Nodal Excitation" napokon našao na CD mediju.

Za to svakako najzaslužnija još jedna avant-garde legenda Jim O Rurke koji je album izdao na svojoj etiketi "Dexters Cigar Records". Svakako nije napravio loš posao jer je album već nekoliko puta izdavan, ali najvažnije je da se šira publika dočepala ovog malog remek dijela. Vrijedi čuti cijeli diskografski opus koji je Arnold Dreyblatt ostvario i istraživati po idejama i izvanrednom umu i glazbi umjetnika i  na kraju se vratiti na "Nodal Excitation". Isplati se potrošiti vrijeme na takav put.