Petak, 05.07.2019. 20:49 Napisao 

Svestrana pjevačica, skladateljica i aranžerka Astrid Kuljanić napravila je krug od svojeg Cresa, preko Rijeke i Zagreba do New Yorka u kojem je, na Manhattan School of Music, kompletirala svoje glazbeno obrazovanje, da bi u svjetskom središtu jazza snimila album kojim slavi domaću kvarnersku rič. Barem djelomično.

Naime, nakon velikog uspjeha koji je imala na koncertu u Carnegie Hallu objavila je album "Riva" koji, između ostalog, donosi obrade tradicijskih pjesama iz njezina rodnog kraja: "Oj vi mlade" i "Divojčice rožice", autentične, opore, s ruralnom i povijesnom tematikom. Na CD je uvrstila i dvije vlastite: "Show Me" koju pjeva na engleskom te "Kamo je fini ov dan" koju pjeva na čakavskom narječju i koja je po tematici i vokalnom pristupu bliska kvarnerskoj glazbenoj tradiciji.

Astrid je zaljubljena u brazilsku glazbu, istražuje ju i surađuje s brazilskim glazbenicima. Tako nije mogla odoljeti Eduu Lobou te je s velikim entuzijazmom obradila njegovu pjesmu "Upa Neguino" koji izvodi razigrano, prpošno, lepršavo, radosno, baš kao što dolikuje tradiciji te glazbe. Ostale su jazz standardi različitih karaktera: "Portrait" Charlesa Mingusa, "Wild is the Wind" Dimitrija Tiomkina i Neda Washingtona, "A Night in Tunisia" Dizzyja Gillespiea te "The Very Thought Of You" Raya Noblea, live snimku koja je na ovo izdanje uvrštena kao dodatak. Mogli bismo reći - "The Many Sides of Astrid Kuljanić"!

astrid kuljanic low

Album je snimila uz Transatlantic Exploration Company koji čine harmonikaš iz New Yorka Ben Rosenblum, kontrabasist iz Seattlea Mat Muntz i bubnjar i udaraljkaš iz Brazila Rogerio Boccato. Svaki od tih glazbenika, uključujući Astrid, donosi pomak od konvencionalnog zvuka i pristupa što ovaj projekt čini intrigantnim i vrijednim višestrukog preslušavanja.

S istom je postavom nastupila je 24. listopada 2017. u rasprodanoj dvorani Weill Recital Hall jedne od najpopularnijih koncertnih dvorana na svijetu Carnegie Hallu. Tom prigodom publika je ovacijama nagradila njezino predstavljanje albuma "Riva" koji je objavljen nekoliko dana poslije, a kako njezina glazba djeluje na druge glazbenike raznih profila pokazali su gosti koncerta: Asaran Earth Trio, ansambl Hrvatska Ruža, sastav Rosa, saxophonist Elijah Shiffer i violinist Ben Sutin.