Petak, 05.07.2019. 20:24 Napisao 
The John Coltrane Documentary (BR Edition)

Krenuti u istraživanje života i rada bilo kojeg velikog glazbenika strašno je težak posao. No, kad se radi od glazbenom  geniju, duhovnoj veličini, inovatoru i ljudskoj potpunosti stvar se čini skoro nemogućom.

Jednostavno kombinacija  njegovih kvaliteta na svakoj razini je toliko kompleksna da je vrlo izvjesno da će autor ponešto zaboraviti ili neku od osobina umanjiti ili uveličati i prikazati umjetnika krivo. No, bilo je svakako očekivano da biografija Coltranea zainteresira nekog od režisera i sreća je htjela da to bude John Scheinfeld koji je već imao iskustva u sličnim projektima i obavio odličan posao.

ChasingTrane Poster

Na ovom mjestu potvrdio je da je kao nadaren dokumentarista savršeno sposoban lučiti  one vrijedne momente iz života umjetnika od onih atraktivnijih, ali i jasno definirati nekoliko značajnih točaka oko kojih je zapleo priču o Coltraneu. Tako je u fin i suptilan odnos doveo genijalnog izvođača, ali kompleksnu osobu. Jer u tom odnosu leži i cijela priča o glazbeniku koji je za razliku od uvriježenog mišljenja na početku karijere bio potencijal kojeg su više cijenili kolege i kritičari, a manje publika. No, svi su znali da od njega treba očekivati  čuda.

U to doba Coltrane je vježbao gotovo neprestano i zbog toga počeo razvijati sve snažniju ovisnost o drogi. Bilo je to i doba početka suradnje s Miles Davisom koji je izabrao saksofonistu  u kojem je vidio ogroman potencijal. Rad s takvim čarobnjakom počeo je davati rezultate i vračati samopouzdanje i njegova svirka je postajala sve bolja. Coltrane se sve više odvaja od ovisnosti i kao kruna svega  počinje suradnju sa Thelonious Monkom koja na njega gotovo terapijski djeluje.

Chasing Coltrane film

Vrhunski tehničar tako je potpuno sazreo i počinje se sve više okretati skladanju. „Giant Steps“ su tako u potpunosti njegovo djelo i album koji je bio potpuno inovativan u svakom pogledu. Emocionalan, težak, zahtijevan, oštar definirao je zauvijek poznati intenzivan i neponovljivi zvuk Jonna Coltranea. Na projektu sudjeluju i članovi njegove obitelji koji su dali ogroman obol stvaranju dokumentarca kao i mnogi glazbenici, kolege i kritičari. „Chasing  Trane“ je tako prepun rijetkog ili dosad neviđenog materijala koji je prezentiran u izvanrednoj kvaliteti.

Mogli bismo o Coltraneu napisati stranice, ali mislim da je gledanje ovog materijala puno bolji način da se upoznamo ili prisjetimo života jednog od najveći jazz glazbenika ikad.