Utorak, 02.07.2019. 19:17 Napisao 
Turn Up the Quiet (Verve / Universal Music)

Ne jednom Diana Krall je dokazala da svoju karijeru shvaća ozbiljno i gotovo ništa ne prepušta slučaju. Komplicirano je nakon mnogo godina u kojima smo navikli na samo najbolje od umjetnice vratiti svoje interese i fokus unatrag i ponovno se okušati u izvođenju standardne američke pjesmarice, a pritom biti na razini najboljih albuma.

No, kako je Diana Krall ozbiljan projekt tako je i ovaj put izabrala skladbe koje joj osobno mnogo znače, a nije se niti ograničila s pratećim sastavom koji je prati u formi tria, kvarteta, kvinteta ali i uz pomoć gudača. 

 

Materijal je gotovo u potpunosti sazdan od nježnih, osjećajnih melodija niskog tempa, no fokus je naravno na glasu pjevačice i njezinom muziciranju na klaviru.

U dosadašnjim inkarnacijama slične strukture Diana Krall je zvučala uvjerljivo, prepoznatljivo i mnogo puta je prelazila granicu dobrog i kvalitetnog u pozitivnom smislu, na razini vlastitih vokalnih sposobnosti, produkcije, te zaokruženog dojma koje su ostavljali njezini albumi.

Za recentni "Turn up the quiet" iste kvalitete su otišle i korak dalje i nije nezasluženo ustvrditi da njezin vokal nikad nije bio toliko sugestivan, topao i prijemčiv kao na ovom albumu. Za pitkost i neobičnu atmosferu albuma svakako je ovoga puta zaslužna vrhunska produkcija.

Diana Krall

Prije 10-ak godina Diana Krall je snimila album "Quiet Nights" koji je uz "Bossa-Nova" temelje bio izvanredno dobro snimljen i produciran. Isti veliki majstor produkcije Tommy LiPuma zaslužan je i za ovaj album koji zbog materijala i visoke izvođačke razine na koji nas je pjevačica dosad navikla svakako nije bio lagan i jednostavan projekt. Od klasika američke glazbene kulture producent i umjetnica izvukli su maksimum.

Bilo bi doista nezasluženo reći da je "Turn up the quiet" album za koji je najzaslužniji producent, no nema sumnje da je njegova dirigentska palica iznjedrila izvanredno pitak album koji će se svojim kvalitetama dopasti ljubiteljima jazz glazbe, tradicionalistima, ali i audiofilima. Glas pjevačice snimljen je izvanredno i uz nekoliko malo snažnijih pasaža koji su ozbiljnije dirnuli membranu mikrofona cijeli projekt je zabilježen na pravi način.

Uz napomenu da uz Dianu Krall sviraju vrhunski glazbenici i savjet da ponekad malo prigušite svjetla u sobi i pokušate doživjeti skoro najbolje što glazba i produkcija zajedno mogu pružiti još jednom skidam kapu velikom majstoru koji s ovakvim tipom glazbe ima sasvim poseban odnos. Tommy LiPuma je još jednom dokazao da od razmjerno kvalitetnog materijala može napraviti vrhunski glazbeni uradak.