Utorak, 02.07.2019. 18:53 Napisao 
Don't Try This Anywhere (IN + OUT Records)

Poruka - ova iz naslova albuma, parafraza na naslov albuma "Don't Try This at Home" Michaela Breckera - bit će od koristi svim korisnicima usluga kvinteta talijanskog harmonikaša Simonea Zanchinija. Naime, to što i kako Zanchini svira rijetko tko bi mogao oponašati, a većina će, pokušaju li, biti frustrirana svojim neuspjehom.

U stvari, puno je mudrije uživati u glazbi ovog virtuoza, počasnog člana milanske Scale, svestranog akademskog glazbenika koji inventivno izvodi klalsičnu, jazz i suvremenu improviziranu glazbu te istražuje krajne granice mogućnosti svojeg glazbala i spajanja raznih žanrova. Upravo zato ostvario je suradnje s uglednim svjetskim glazbenicima raznih žanrova, među ostalima s Gianluigijem Trovesijem, Paolom Fresuom, Hanom Benninkom, Artom Van Dameom, Billom Evansom i Jimom Blackom.

zjaca patitucci zanchini bedetti nussbaum

Zanchini je hrvatskoj publici najpoznatiji kao član ZZ Quarteta koji vodi s dugogodišnjim suradnikom, gitaristom Ratkom Zjačom, i s kojim je za diskografsku kuću IN + OUT Records snimio dva CD-a: "Beyond the Lines" i "The Way We Talk" te održao niz koncerata u Hrvatskoj.

Na snimanju albuma "Don't Try This Anywhere" uz njega i Zjaču svirali su saksofonist Stefano Bedetti, te planetarno poznati kontrabasist John Patitucci i bubnjar Adam Nussbaum, glazbenici s kojima su i prije surađivali. Zanchini je za ovaj album dobio nagradu Orpheus kao najbolji talijanski album za jazz glazbu u izvedbi na harmonici.

Album jest posveta spomenutom, slavnom, prerano preminulom saksofonistu Michaelu Breckeru, ali to bismo prije očekivali od nekog saksofonista. Zašto ju radi harmonikaš? Upravo zato što se to do sad nije usudio niti jedan harmonikaš, uz to što iznimno cijeni Breckera.

Krajem 1980-ih i tijekom 1990-ih nastupi kvarteta Michaela Breckera bili su među najuzbudljivima koje sam slušao na jazz festivalima i koncertima. Taj naboj Zanchini je želio prenijeti kroz svoju glazbu, niti u jednom trenutku ne pokušavajući oponašati. U tome je uspio unatoč, ili baš zato, što su mu partneri bili Patitucci i Nussbaum, glazbenici koji su svirali i snimali s Breckerom. Zanimljivo je da na snimanje nisu uvrstili niti jednu Breckerovu skladbu. U izvedbama Zanchinijevih , te skladbi Zjače i Bedettija, osjeća se ta silina, ta moć muziciranja.

Od samog početka njegov kvintet prži kao da ih je netko pustio s lanca i omogućio im zadnju svirku u životu, ali upuštaju se i u nježnije izvedbe, ekspreimentiranje...