Utorak, 02.07.2019. 18:20 Napisao 
Expectations (Columbia / Sony Music / Menart)

U ediciji Jazz Connoisseur na CD-u je reizdan jedini album što ga je slavni klavirist, orguljaš, sopran saksofonist i skladatelj Keith Jarrett kao vođa sastava snimio za diskografsku kuću Columbia. Isti je album već reizdan na CD-u, ali kao dvostruko izdanje, a sad jednostruko, iako je trajanje isto, gotovo sedamdeset i osam minuta.

Nakon što je krajem 1960-ih vlastitu diskografsku karijeru započeo svirajući sa svojim triom uz bubnjara Paula Motiana i kontrabasista Charliea Hadena, s kojima je svirao tvrdi free jazz, Jarrett je proširio postavu pozvavši u sastav tenor saksofonista Deweya Redmana, gitarista Sama Browna i udaraljkaša Airta Moreiru, koji su zastupljeni u raznim kombinacijama. U nekim izvedbama na ovom albumu pridružuju im se gudački ili brass ansambl, tek toliko da malčice pofarbaju zvučnu sliku, no njihove su postave do današnjih dana ostale nepoznate.

Spomenuti trio upotpunjen Redmanom sve do sredine 1970-ih nastavio je djelovati pod nazivom American Quartet, a nerijetko su mu se pridruživali drugi glazbenici, najčešće udaraljkaši, a ponekad i gitaristi. U tom sastavu, pa tako i na ovom albumu, Jarrett je, uz glasovir, svirao sopran saksofon i udaraljke, a u jednoj izvedbi i orgulje.

Album "Expectations" snimio je 1972., nakon što je zaključio suradnju s Milesom Davisom. Bilo je to na početku djelovanja tog sastava (prethodila su tek dva albuma: "El Juicio (The Judgement)" i "Birth") s kojim je, usporedo sa solo karijerom i sporadičnim suradnjama s drugim glazbenicima, djelovao u prvoj polovici 1970-tih snimivši niz zapaženih albuma za nekoliko uglednih izdavačkih tvrtki: Impulse!, ECM i Atlantic.

U to doba Jarrett je bio okupiran skladateljskim radom, pa je tako na ovaj album uvrstio isključivo vlastite skladbe, a one su odraz njegove svestranosti i glazbene potkovanosti. Uz free jazz i bebop izvedbe obogaćuje i folkom, te elementima fusiona što je usvajao svirajući s Milesom Davisom čiji je utjecaj zamjetan. Na tim postavkama sastav je ostvario karakterističan, prepoznatljiv zvuk koji na ovom, trećem albumu American Quarteta, dolazi do punog izražaja.