Ponedjeljak, 01.07.2019. 17:49 Napisao 
Native Dancer (Columbia / Sony Music / Menart)

Jedan od najvažnijih jazz saksofonista i skladatelja današnjice, Wayne Shorter se proslavio početkom 1960-ih svirajući s Artom Blakeyem, a i svojim sastavima s kojima je snimio niz albuma za diskografsku kuću Blue Note, a karijera mu je eksplodirala sredinom i u drugoj polovici desetljeća kad je bio član kvinteta Milesa Davisa, jednog od najboljih sastava u povijesti jazza.

Ogromnu popularnost zadržao je i tijekom 1970-ih kad je s Joeom Zawinulom vodio legendarni fusion sastav Weather Report. No, cijelo je to vrijeme ostvarivao i samostalne projekte te je surađivao s glazbenicima raznih žanrova: Leeom Morganom, Herbiem Hancockom, Joni Mitchell i sastavom Steely Dan. Njegova je glazba tada bila zasnovana na spajanjima raznih stilova. Tako je bilo i na snimanju ovog albuma, jednog od najutjecajnijih Shorterovih koji je reizdan u ediciji Jazz Connoisseur. wayne shorter 2

Ostvario ga je između dva snimanja s Weather Reportima, za cijene albume "Mysterious Traveller" i "Tale Spinnin'". Naime, izvedbe donose spoj jazza s brazilskom u funky glazbom, a udružio se s poznatim brazilskim glazbenikom Miltonom Nascimentom, a za snimanje je angažirao glazbenike iz SAD-a i Brazila.

Radi se o jednom od mnogobrojnih izazova koji su usmjeravali Shorterovu karijeru i zbog kojih je postao glazbenik otvorena duha. "Dobri glazbenici moraju imati iste kvalitete koje rese astrofizičare; moraju imati znatiželju, moraju biti spremni prihvatiti izazove, što ih čini neustrašivima, moraju biti odvažni, rekao je u jednom od naših razgovora. "Znamo da to nije lako. Teško je iz dana u dan biti takav, ali uvijek moramo imati na umu da je izazov s kojim smo suočeni putujući svijetom i nastupajući, kad smo na pozornici, ispred publike, velik. Uvijek možemo nešto izvući iz tog beskrajnog izvora. To nas čini hrabrima, neustrašivima, ne samo kad smo na pozornici i kad sviramo nego i u svakodnevnom životu, iako takav način života može biti jako varljiv."

Na snimanju albuma "Native Dancer" Shorter je svirao sopran i tenor saksofon, Nascimento gitaru i pjevao je, a pridružili su im se američki gitaristi David Amaro i Jay Graydon, pijanist i klavijaturist Herbie Hancock i basist Dave McDaniel te brazilski orguljaš i pijanist Wagner Tiso, bubnjar Roberto Silva i udaraljkaš Airto Moreira. Shorter i Nascimento su suradnju ostvarili četiri godine prije, na snimanju Shorterovog albuma "Moto Groso Feio" za koji je Nascimento priložio jednu vlastitu skladbu - "Vera Cruz" - i za nju priredio aranžman.

Za ovaj su podijelili skladateljski doprinos. Uvrstili su tri Shorterove, pet Nascinentovih i jednu Hancockovu skladbu.