Ponedjeljak, 24.06.2019. 17:59 Napisao 
Mindset Live (Aquarius Records)

"Mindset Live" je još jedan predstavnik novijih stremljenja na domaćoj jazz sceni koja je u ovom trenutku doista živa i snažnija nego ikad. Na recenziranom izdanju violinista Marko Ramljak postavio je glazbenu priču istražujući po dalmatinskim etno motivima uz fusion i jazz rock glazbu kao čvrste sviračke temelje.

Iskusnom violinistu koji je najpoznatiji  po suradnji s Gibonijem nije trebalo mnogo da svoj instrument savršeno uklopi u cijelu sliku i dobije snažnu, zanimljivu, ali i na momente sjetnu glazbe kojoj nimalo ne nedostaje energije, inventivnosti, nepredvidivosti i zanimljivosti.

Sastav koji je umjetnik okupio oko sebe izvanredno osjeća potrebe skladbe i gotovo da nema trenutka u kojem je neki od instrumenata dominantan ili previše isturen. Ta fina i uigrana sviračka vještina izvanredno je zaslužna da album ima svoju dinamiku i da od početka do kraja bude zanimljiv, pitak i lako slušljiv. Sve skladbe je napisao Marko Ramljak koji je ovim albumom svakako doživio vrhunac karijere.

Od ostalih glazbenika koji su dali ogroman obol projektu treba izdvojiti izvanredan saksofon Lenarta Krečića i uvijek prisutan, a nikad pretežak bas kojeg je odsvirao Luka Veselinović. Čak niti violina Marka Ramljaka, iako vizualno pomaknuta naprijed nije u svakom trenutku prominentna i s mjerom daje prostor i drugima. Sve ovo je lako vidljivo na svim skladbama, no atmosferom i dozom dopadljivosti ističu se "Mindset" i "Bungie Jump".

Jazz je sve snažnije prisutan u domaćoj glazbenoj ponudi. Umjetnici kao Marko Ramljak sa svojim širokim glazbenim pogledima i beskrajnom voljom za kombiniranjem malenih glazbenih segmenata i ukrasa i njihovo komponiranje u specifičan glazbeni idiom ovakvom trendu daju snažan vjetar u leđa. Samo neka se nastavi.