Subota, 22.06.2019. 12:07 Napisao 
Endless Summer (Aquarius Records)

Miro Kadoić je već godinama konstantno prisutan na domaćoj jazz sceni i osim zavidne diskografske aktivnosti nametnuo se izvanrednim sviračkim i skladateljskim umijećem. Uvijek raspoložen za zanimljive suradnje i projekte polako je stekao velik ugled kao pomalo nepredvidiv i stoga konstantno zanimljiv instrumentalist i skladatelj.

Stoga sam se i prije slušanja materijala zabilježenog na "Endless Summer" bio potpuno otvoren za poneku novu ideju ili skladateljski pristup temi. No, ovoga puta materijal je doista potpuno drugačiji i ostavlja dojam da je Kadoić zagrabio duboko u najrazličitije glazbene tradicije, ali i svoja osobna razmišljanja.

Miro kadoić IMG 9935

Glazba je tako popriličan odmak od "Ten Directions" faze, ali miješanjem elementa istočnjačke glazbe, etno tradicije i klasičnijih jazz segmenata nastao je potpuno nov obrazac koji imponira snagom u emocionalnom smislu. Kompletan materijal je nešto sporijeg tempa, iako na albumu nema klasičnih balada što dodatno smaži krucijalne sastavnice albuma.

Može se učiniti i da je "Endless Summer" na trenutke i pomalo turoban i težak, no svakako je najkompleksnije djelo umjetnika i svakako pokazuje smjer u kojem će se ubuduće Kadoić kretati. Ako je potrebno izdvojiti skladbu na albumu koja reprezentira ideje i način spajanja svih elemenata u ukupnu sliku to je svakako "Simplon Ekspres", no materijal u cjelini je poprilično ujednačen, ali i raznovrstan. Kadoića na ovom projektu prate već etablirani i kvalitetni glazbenici koji lakoćom ostvaruju ideje i djeluju kompaktno i u najnježnijim dionicama.

Spomenimo još da je sama snimka fino odrađena i stavlja posljednju točku na zanimljiv album uvijek inovativnog glazbenika koji je ovoga puta odlučio predstaviti glazbom, ali i otkriti jedan dio sebe i svojih promišljanja.