Subota, 22.06.2019. 11:40 Napisao 
Freedom Jazz Dance - The Bootleg Series, Vol. 5 (Columbia / Sony Music / Menart)

"Freedom Jazz Dance" - savršen naziv za glazbu Milesova kvinteta iz sredine i druge polovice 1960-ih. Naime, njihove su izvedbe lepršave, rasplesane, spontane i slobodne te donose suštinu jazz glazbe. No, što se krije na trostrukom CD-u tog naziva?

Nakon albuma "Live in Europe 1967: The Bootleg Series Vol. 1", "Live in Europe 1969: The Bootleg Series Vol. 2", "Miles at the Fillmore – Miles Davis 1970: The Bootleg Series Vol. 3" i "Miles Davis at Newport 1955-1975: The Bootleg Series Vol. 4", diskografska kuća Sony objavila je još jedno izdanje s nepoznatim snimkama Milesa Davisa.

Na tri CD-a uvrštene su sve sačuvane izvedbe ostvarene u iznimno kreativnom razdoblju, 1966. prigodom snimanja albuma "Miles Smiles", kao i neke sa snimanja ostalih albuma što ih je ovaj trubač i skladatelj ostvario u drugoj polovici 1960-ih.

 Miles GR 20161107170836

Pod sve mislim na razne inačice istih skladbi, tek kratke pokušaje ili uvjažbavanja na licu mjesta, ali i razgovore glazbenika između tih pokušaja. A glazbenici su, osim Milesa, tenor saksofonist Wayne Shorter, pijanist Herbie Hancock, kontrabasist Ron Carter i bubnjar Tony Williams. Bio je to drugi Milesov legendarni kvintet, a prema mišljenju mnogih najbolji sastav u povijesti jazza i naravno da zato svakog ljubitelja jazza, ali i jazz glazbenika zanima sve što se događalo s kvintetom, između ostalog i kako su radili, što se događalo na snimanjima, o čemu su pričali...

Naime, strpljiv i pažljiv slušatelj tako će produbiti svoje spoznaje o tome što je važno u djelovanju jazz banda, na koje detalje treba obratiti pozornost, kako je Miles razmišljao, iako u stvari nije puno objašnjavao. Osim toga, kao i uvijek, njegova je spika tiha i diskretna (uz neke je snimke uvrštena napomena da se kristi esplicitan način izražavanja!), ali oni koji imaju dobru hi-fi opremu, ili barem kvalitetne sluške, neće imati problema s osluškivanjem i otkrivanjem detalja.

Svakako, zanimljivo je čuti kako su nastajale skladbe koje su nakon tih snimanja postale kultnim ostvarenjima jazz diskografije: "Freedom Jazz Dance" Eddiea Harrisa, "Gingerbread Boy" Jimmyja Heatha, "Circle" Milesa Davisa, "Dolores", "Footprints" i "Orbits" Waynea Shortera objavljenih na albumu "Miles Smiles" iz 1967., "Masqualero" Waynea Shortera s albuma "Sorcerer" iz iste godine, "Nefertiti" i "Fall" Waynea Shortera s albuma "Nefertiti" iz 1968., "Country Son" Milesa Davisa s albuma "Miles in the Sky" iz iste godine, te "Water Babies" Waynea Shortera koja je objavljena na istoimenom albumu iz 1976., devet godina nakon što je snimljena. Uvrštena je i snimka Milesova sviranja klavira u svrhu stvaranja nove glazbe, poslije nazvana "Blues In F (My Ding)".

Ovo izdanje sadrži i bogato opremljenu knjižicu koja na trideset stranica donosi podatke o snimanjima, fotografije te poduži tekst grammyjem nagrađenog povjesničara, novinara i producenta Ashleya Kahna.