Subota, 22.06.2019. 10:14 Napisao 
All Around Man (Opus 3 / Sigma audio koncept)

Šveđanin koji svira blues!? Koliko to može biti uvjerljivo? To ne bi trebala biti neuobičajena reakcija prosječnog poznavatelja bluesa, ali često smo svjedocima da takve predrasude nisu utemeljene. Takvo uvjerenje postat će predmetom propitivanja već pri spoznaji o izdavaču, a to je švedska diskografska kuća Opus 3 koja je, osim što se radio o referentnom izdavaču na području kvalitetnog snimanja, vrhunskog zvuka, između ostalog specijalizirana za tradicionalni jazz i blues.

No, čime je pjevač, gitarist, mandolinist i bandžoist Johan Eliasson, poznatiji kao Bottleneck John, zaslužio da se pridruži šačici odabranih, osim što je ta diskografska kuća odigrala presudnu ulogu u njegovim formativnim godinama i što ispoljava silan entuzijazam i ljubav prema bluesu? Naime, nakon što je slušao snimke američkog blues pjevača i gitarista Erica Bibba, koji redovito objavljuje za Opus 3, u potpunosti je promijenio način shvaćanja, prezentacije i snimanja svoje glazbe.

Na ovom izdanju predstavlja svu raznolikost svojega stvaralaštva, a bez obzira kojem se podžanru bluesa približava njegove su izvedbe nepretenciozne, ali proživljene, feelingaške i uvjerljive. Očituje se to u izvedbama raznolikih karaktera i zvuka. Repertoar se kreće u širokom rasponu od pjesama tradicijskog bluesa ("How Long, How Long Blues") i duhovne glazbe ("Wade In the Water") preko blues standarda ("Out of the Rain") rock covera ("Walking In the Shadow of the Blues") i onih utjecajnog blues glazbenika Roberta Johnsona ("Come On In My Kitchen") do kultnog Toma Waitsa ("Jesus Gonna Be Here"), ali i vlastitih ("Autumn Rime" i "Only a Woman").

Osim što pjeva, Bottleneck John svira akustične i električne gitare, bendžo, mandolinu i razna tradicijska glazbala karakteristična za blues. Ponekad se radi o vintage modelima što doprinosi stvaranju posebna, arhaična zvuka. Izvedbe je ostvario u suradnji sa švedskim glazbenicima: klavijaturistom i orguljašem Mattiasom Nordqvistom, kontrabasistom Kentom Ogrenom, mandolinistom i violinistom Larsom Astrandom, udaraljkašem Mattiasom Olofssonom, sviračem usne harmonike Stefanom Swenom, tubistom Karlom Enelandom i gitaristom Patrikom Idellom.

S njima se udružuje, ili ne udružuje, u raznim formacijama, od sola preko dua i trija do kvarteta i kvinteta.