Subota, 22.06.2019. 10:04 Napisao 
Karel Velebny SHQ (PF 69) (ESP-Disk)

Koristeći prigodu da se podsjetimo malo slobodnijih jazz formi, prigoda je staviti fokus i na izdavača koji je pomalo ekskluzivan i odmaknut od main-stream glazbe, no koji je ostavio ogroman trag na sceni koja traži nešto drugačije. Izdavačka kuća ESP-Disk je osnovan davne 1964. godine od strane Bernarda Stollmana, velikog zaljubljenika u „drugačiju glazbu" koja je uglavnom stavljala fokus na jazz glazbenike slobodnijeg stila, no nije zaboravljala niti nekomercijalnu rock scenu.

Spomenuti danas legendarne The Fugs ili Pearls Before Swine zvuči pomalo površno, no činjenica da su takvi sastavi imali svoj prostor za bilježenje sjajne glazbe dovoljno govori o otvorenosti studija i prepoznavanju vrijednosti koje i mnogo godina nakon izdavanja imaju svoje mjesto u svakoj ozbiljnijoj glazbenoj raspravi. Katalog glazbenika koji su surađivali s tvrtkom je ogroman, no dovoljno je reći da je Pharoah Sanders svoju prvu snimku objavio za ESP-Disk, a jedna od legendarnih snimaka Ornette Colemana (Town Hall Concert) izdana je na istoj etiketi.

Naravno da glazba koja dira rubne granice svojih tradicija nije najkomercijalnija i da je vrlo zahtjevno održavati takav trend isplativim i zadovoljavajućim za sve strane. No, nema sumnje da je izdavač u svoje vrijeme ostvario neke od nezaboravnih izdanja i na svoj pomalo poseban način obogatio riznicu free-jazz glazbe. Za ovaj mali prikaz odabrana su dva naslova koji reprezentiraju glazbu i produkciju koju je zamislio Bernard Stollman. 

Prvi naslov koji strahovito puno govori prirodi i otvorenosti etikete je Čehoslovački kompozitor i multi-instrumentalist Karel Velebny. Njegova glazba i sastav je u vrlo nezgodnim vremenima imao snage svirati glazbu koja je bila umjetnički neupitna, no za tadašnje standarde pomalo buntovna i provokativna. Sastav se pokušalo utopiti u plesni orkestar tadašnje Čehoslovačke, no tada su Velebny i istomišljenici pokrenuli SHQ sastav i izdali jedan od legendarnih jazz albuma tadašnjeg istočnog bloka. Ipak, mnogo je više virtuoznosti i energije ugrađeno u glazbu koju je Velebny komponirao i zamislio, no negativnih emocija i otpora.

Vrhunska glazba koju svakako treba konzumirati, kao i fotografije koje je glazbenik zahtijevao da se nađu na naslovnici izdanja. Svakako ne bez razloga.