Srijeda, 19.06.2019. 21:03 Napisao 
Blues and Ballads (Nonesuch / Dancing Bear)

Image pijanista Brada Mehldaua svakako je formiran kroz izvedbe balada, ali ne i bluesa. Zato je ovaj, njegov novi album, djelomično iznenađenje. Naime, na Mehldaua prije svega gledamo kao na jazz improvizatora sklonog europskoj glazbenoj estetici, smjernicama koje su zacrtane u djelima klasične glazbe.

Zato se, već samim pogledom na naslov izdanja, nameće pitanje koliko će uvjerljivo interpretirati glazbu koja je urezana u tradiciju afroameričke kulture. Sve to ipak ne bi trebalo biti iznenađujuće jer znamo da je Mehldau iskustvo stjecao svirajući sa slavim glazbenicima koji djeluju u raznim podžanrovima jazza, među ostalima s Charlesom Lloydom, Markom Turnerom, Leeom Konitzom, Charliejm Hadenom, Johnom Scofieldom, Wayneom Shorterom, Michaelom Breckerom i Jimmyjem Cobbom, a preslušavanjem albuma zaključujemo da je to pitanje bespredmetno.

Izvedbama skladbi u formi bluesa Mehldau je samo proširio krug svojeg djelovanja. Iako je ulovio iskonski feeling blues glazbe, njegove izvedbe nisu banalne, zahtijevaju pažljivije slušanje, a kad uđete u njihovu dubinu reakcija će biti: "Yeeea!". Što se tiče balada - ponekad ta dva pristupa ne treba razdvajati jer su stopljeni - tu nema iznenađenja; kao i uvijek do sad izvedbe su nježne, kontemplativne, sa sjajnim improvizacijama.

Iako je poznat i kao skladatelj, za ovo izdanje odabrao je isključivo standarde, ne samo one iz jazz pjesmarice. Osim evergreena "I Concentrate on You" i "These Foolish Things (Remind Me of You)", izvodi skladbe poznatih jazz instrumentalista, primjerice "Since I Fell for You" pijanista Buddyja Johnsona" i "Cheryl" alt saksofonista Charlieja Parkera, ali i one iz pop i rock miljea: "Little Person"Jona Briona, "My Valentine" Paula McCartneya i "And I Love Her" Johna Lennona i McCartneya".

Snimio ih je 2012 i 2014. sa svojim dugogodišnjim suradnicima, kontrabasistom Larryjem Grenadierom i bubnjarem Jeffom Ballardom s kojima je 2008. nastupio na Vip Zagreb Jazz Festivalu u Zagrebačkom kazalištu mladih. Tom prigodom jazz klavirist i skladatelj Matija Dedić je s Grenadierom i Ballardom snimio CD "From The Beginning".

Grenadier s Mehldauom surađuje više od dvadeset godina, a Ballard više od deset. Kao trio ili u suradnji s Patom Methenyjem ili Joshuom Redmanom zajedno su snimili osam albuma. To jedinstvo uma i duha osjeća se u svim izvedbama.