Utorak, 18.06.2019. 20:15 Napisao 
Birdman (Milan / Dancing Bear)

Za glazbu koja je objavljena na ovom albumu meksički bubnjar, koji živi i djeluje u New Yorku, Antonio Sanchez dobio je nagradu Grammy. Radi se o djelima što ih je skladao i odsvirao za film "Birdman". U većem dijelu radi se o njegovim solo izvedbama, a uvrštena su i poznata djela autora klasične glazbe: Mahlera, Ravela, Rahmanjinova, Čajkovskog i Johna Adamsa.

Redatelj Alejandro G. Inarritu za autora glazbe i izvođača odabrao je dugogodišnjeg prijatelja Sancheza jer je mislio da će glazba izvedena na bubnjevima najbolje odrediti unutrašnji ritam filma. Pravi izbor s obzirom na njegovo glazbeno iskustvo.

Naime, Sanchez je dosad svirao sa žanrovski različitim glazbenicima, primjerice s Paquitom D'Riverom, Patom Methenyjem, Avishaiem Cohenom, Michaelom Breckerom, Garyjem Burtonom, Danilom Perezom, Miguelom Zenonom i Chickom Coreaom, ali i našim ponosom, pijanistom i skladateljem Matijom Dedićem, a poznat je i kao vođa sastava.

No, u ovom je slučaju to je bilo posve drukčije iskustvo. Za realizaciju ovog projekta najvažnija je bila njegova vještina improviziranja i sposobnost spontanog snalaženja u nepredvidivim situacijama. Naime, iako je prije snimanja izvršio neophodne pripreme, glazbu je smišljao na licu mjesta, gledajući scene i promišljajući atmosferu, ritam i odnose među ljudima. 

Birdman

O važnosti improvizacije i stvaranja glazbe trenutka, u jednom od naših razgovora rekao je: "Među najvažnije elemente jazza ubrajamo improvizaciju, a improvizirati znači svirati ono što je dio tvoje nutrine, i to u trenutku. Upravo to obožavam kod jazza, da možemo svirati ono što je naše i kroz to iskazivati istinu o sebi. Kao ljudska bića svaki se dan osjećamo drukčije, ovisno o tome što se događa u našim svakodnevnim životima. Mijenjamo se i zato se naša glazba mijenja. Jedne ćemo večeri svirati na jedan način zato što se osjećamo na određen način, a sljedeće će večeri biti potpuno drukčije jer se, kao ljudska bića, osjećamo drukčije. To je jako važan dio jazz glazbe. Najbolja vrsta jazza je ona koja se stvara u trenutku. Svi smo fascinirani stvaranjem nečega, a kad uistinu možemo vidjeti i osjetiti da se nešto stvara u trenutku, tada se tome s lakoćom i u potpunosti predajemo. To nije poput teatra u kojem se predstava uvježbava puno puta. Naravno, tijekom predstave glumci mnogo toga promijene ali to nije isto. Jazz ima toliko elemenata koji ti omogućuju da duboko zadireš u nepoznato. Duhovnost je također jako važna, ali u improvizacijama duh se ispoljava kroz našu osobnost koja je određena onime što smo slušali u mladosti, što smo slušali jučer. Sve to postaje dijelom naše duše, našeg duha, a jazz bez duše i duha nije jazz. Ne volim vrstu glazbe kod koje je sviranje u potpunosti mehaničko, tehničko. Tehnika bi trebala biti samo sredstvo koje nam služi da lakše izrazimo ono što je u našoj duši."

Za skladbe što ih je pripremao za film njegova je tehnika bila u službi funkcionalne glazbe. No, ona mogu egzistirati i zasebno. Te su bubnjarske solo improvizacije, koje čine jedinstvena glazbena djela, rijetkost na jazz sceni, a u tom kontekstu Sanchez podsjeća na solo segment stvaralaštva velikog Maxa Roacha. Glazba koju je snimio za ovaj film još je jedna potvrda njegove visoke umjetničke vrijednosti.

antonio sanchez 2a

Antonio Sanchez: snimio Davor Hrvoj

I o tome Sanchez ima zanimljivo mišljenje: "Kad je nešto učinjeno na sjajan način, kad je zasnovano na zdravim osnovama, duhu i razumu, tada će to nadahnjivati ljude. Svaka moćna umjetnost posjeduje tu snagu. Suština umjetnosti leži u tome osjećate li nešto prema tome, bez obzira razumijete li to ili ne. Jazz ima takvu moć nad ljudima. Umjetnost, općenito, u svojem najčišćem obliku, je kad se pretvorite u neku vrstu prazne posude, jer inače ne bi mogli u to staviti ništa svoje. Najbolja vrsta jazza, najbolja vrsta umjetnosti, leži u tome da uspijete otvoriti prolaz kroz koji će kolati neka viša energija. Pri tome ne mislim na Boga nego na nešto posve drukčije, što svi stvaraju u trenutku. Publika u zajedništvu s umjetnicima, umjetnici s drugim umjetnicima, stvaraju nešto poput polja sile koje se aktivira u trenutku. Tako nešto neće biti moguće ponoviti sutra jer će svatko sa sobom donijeti drukčiju vrstu energije."