Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 17.06.2019. 18:21 Napisao 
Creation (ECM)

Ovog svibnja Keith Jarrett je napunio sedamdeset godina. Samo ta činjenica bila bi dovoljna predstaviti i njegov zadnji album izdan za "ECM". Nakon niza projekata uživo u solo formaciji ili s pratećim sastavom koji su redom završavali aklamacijom kritike, Jarrett se odlučio malo promijeniti koncept.

Umjesto jednog koncerta unutar kojeg je jednostavno dozirati elemente i tako koncipirati repertoar, atmosferu i kolorit zabilježenog nastupa ovoga puta se radi o nekoliko različitih koncerata.

Radi se o nastupima koje je pijanista održao 2014 godine u Europi, Japanu i Kanadi. Slušajući pozorno glazbu na izdanju gotovo i da nisam uspio nazrijeti nedostatak koncepta ili osjećaj da je pred slušačem nekoliko skladbi sakupljenih na turneji.

Dapače album u cijelosti posjeduje svoj ritam, slijed i gotovo nepogrešiv osjećaj za atmosferu. Nema sumnje da je Jarrett izuzetno suptilan umjetnik koji izvanredno osjeća glazbu i koji se za ovakav pomalo kompliciran koncept izdanja može odlučiti bez većih posljedica, a gotovo sam siguran da se će izdavač neće libiti objaviti i kompletne snimke s koncerata.

Atmosfera na skladbama je pomalo melankolična, toplija, privatna, ali pažljivo strukturirana i dovoljno inspirativna uz mnogo kompleksnih pasaža i fantastične tehnike koju Jarrett uvijek uspijeva pozicionirati iza same glazbe. Album nakon nekoliko slušanja ostavlja dojam svježine i poprilično je lagan za slušanje, ali i nešto manje nadahnut od najboljih solo koncerata uživo koje je pijanista održao. No, iako nije album koji će biti prva asocijacija na žive nastupe Keith Jarretta, Creation još uvijek posjeduje sve kvalitete koje pijanist posjeduje u tehničkom i skladateljskom segmentu.

Njegov talent u kreiranju atmosfere, vođenju teme u potpuno neočekivanim smjerovima i nepogrešiv senzibilitet kvalitete su koje su jednostavno ugrađene u Jarretta i koje se jasne i na ovom albumu. Hrabro i vrlo kvalitetno izdanje.

Vezani sadržaji