Četvrtak, 08.01.2015. 22:31 Napisao 
Davor Križić Experiment (Aquarius Records, 2014.)

Nije prošlo mnogo godina od vremena u kojima su sjedala dvorana u kojima se izvodio jazz bila poluprazna. Danas, 2014-te godine Dražen Kokanović je na predstavljanju jednog od svojih doista vrhunskih programa izjavio: "Jazz se u Hrvata primio".

Doista, nikad više publike, komentara, polemike i oduševljenja i jazz je nekim čudom popularniji nego mnogo godina unatrag. Mogli bismo to pripisivati diskursu novih ideja, konačnoj liberalizaciji društva ili ciklusu glazbene mode.

No, gotovo je potpuno nevažno. U danima koji su poznatiji po zabavi, kuhanom vinu i obiteljskom veselju poslušati nekoliko naslova manjih sastava vrhunski produciranog, nadahnutog i kvalitetnog hrvatskog jazza izgleda kao pravi i iskreni poklon.

Neka se ne uvrijede cijenjeni glazbenici koji će svakako dobiti svoj dio ovog prikaza, no nije nevažno u cijelom razmišljanju spomenuti i izdavače koji već neko vrijeme izvanredno profesionalno produciraju kvalitetu koju svirački i skladateljski posjeduju domaće jazz snage.

Hrvatski jazz danas posjeduje gotovo nemjerljiv umjetnički potencijal koji se demonstrira preko raznoraznih projekata koje mlade glazbenike usmjeravaju i konačno formiraju. Saša Nestorović i Sigi Feigl odradili su upravo fantastičan posao u tom smjeru. Nema sumnje da je hrvatski jazz na ovoj razini doista nemjerljiv i superioran mnogim drugim umjetničkim tradicijama što dokazuje gotovo svako novo izdanje.

Dva recenzirana diska izdanje su kuće Aquarius Records koji se već neko vrijeme dokazuje kao kvalitetan izdavač, no ovoga puta zaslužuju i više od pohvala za vrhunske naslove koji opremom, snimkom, materijalom i konačno glazbom pripadaju razini koja je potpuno sukladna svjetskim izdavačima. Dodajmo tome da u hrvatskoj danas djeluju i druge agilne i kvalitetne kuće koje također podržavaju domaće jazz snage i uz gotovo nepresušan izvor novih talenata čini se da je mjesto promocije te vrste glazbe gotovo neupitno.

davor krizic davor hrvoj

Davor Križić je svojim stvaralaštvom već godinama prisutan na jazz sceni u najrazličitijim formacijama i projektima. Svakako treba spomenuti "Boilers Quartet" s kojim je svoje ideje vezane za manje sastave kvalitetno realizirao i na neki način postavio temelj za "Experiment". Mnogo toga je na novom projektu drugačije, snažnije, sugestivnije i mnogo poliranije, no razina pitkosti, muzikalnosti i iskrene posvećenosti glazbi kojoj pripada ostala je konstanta. Izborom suradnika koji se djelom naslanjaju na Boilerse, ali i uvođenjem vrhunskih mladih glazbenika, prije svega svirački potentnog Luke Žužića na trombonu i Elvisa Penave koji svojim gitarističkim dionicama daje svoj pečat projektu pokazuje odgovornost prema mlađim suradnicima koji zaslužuju pažnju.

Imena fantastičnog instrumentaliste, skladatelja i dirigenta Saše Nestorovića, Joea Kaplowitza, Zvonimira Šestaka i Krunoslava Levačića daju samo još malo kredibiliteta i sinergije mlađih i starijih glazbenika. Nije slučajno da je ovo prvo diskografsko izdanje sastava nakon više od 4 godine suradnje, ali bit projekta očigledno i nije bilo primarno diskografsko predstavljanje, već koncertiranje i kumuliranje kvalitetnog materijala. Vidljivo je to kroz svih sedam skladbi na izdanju koje su projekcija svega onoga što moderan jazz danas u formi manjih formacija može pružiti.

Svirački gotovo savršeno, fino snimljeno i producirano "Experiment" je krasan i dobrodošao ambasador i ogledalo suvremene hrvatske jazz scene.