Četvrtak, 02.10.2014. 13:37 Napisao 
El Valle de la Infancia (ECM / Aquarius Records)

Dino Saluzzi se kroz svoju umjetničku karijeru uspinjao razmjerno polagano, no nastupajući s raznolikim jazz orijentiranim sastavima polako je izbrusio svoj vlastiti stil i nakon preporuka izvanrednih poznavatelja argentinske glazbene scene počinje se pojavljivati na festivalima u Europi što mu otvara put za bližu suradnju s američkim i europskim jazz glazbenicima. Napokon stiže i ugovor s kućom "ECM" koji ga još više približava samom vrhu glazbene scene.

 

Zahvaljujući nesvakidašnjem talentu glazbenika i skladatelja karijera ga od tog trenutka upravo strelovito vuče prema uspjehu. Ovih nekoliko biografskih natuknica imaju mnogo veze s temom ove recenzije. Jer, bez obzira na uspjeh i zavidan ugled koji je stekao izvan Argentine, svoju domovinu i njezine ljude nikad nije zaboravio.

Zbog toga je svoj obiteljski sastav " Dino Saluzzi Group" osnovao još 1991 godine kako bi povremeno muzicirao s članovima obitelji i prijateljima s kojima se ugodno osjeća, te s njima njima istraživao argentinsku kulturu i tradicije. O tome glazbenik priča s mnogo emocija i bez obzira na činjenicu da je u skoro 25 godina postojanja snimljeno tek 3 album sastava, Saluzzi se uvijek rado vraća suradnji s grupom.

Stalni članovi postave su njegov sin Jose Maria Saluzzi na gitari, brat Felix Saluzzi koji svira saksofon i klarinet, te njegov sin Matias Saluzzi na basu. Na ovom projektu pridruženi su im gitarista Colacho Brizuela, te udaraljkaš Quintino Cinalli. Glazba je zabilježena u Saluzzijevom studiju u Buenos Airesu i sastoji se od malih razglednica argentinskih krajobraza, reminiscencija na vlastite doživljaje i mjesta na koja je za odrastanja odlazio s Jose Mariom, ali je i prava riznica glazbene tradicije južne Amerike na koju se glazbeno naslanja i koju na svoj način poklanja publici.

Glazba je uglavnom nježna, na trenutke i intimna, a uz odlične instrumentalne pasaže stvara i naglašenu atmosferu. Zbog takvog koncepta album je podijeljen na 4 skladbe i 4 višestavčane kompozicije koje svojim stavcima uspješno naglašavaju ili odvajaju manje glazbene oblike. Ipak cijeli album je kompaktna cjelina koja već nakon prvog slušanja ulazi u uho.

"El Valle de la Infancia" je stoga lagana za slušanje, no trebalo je uložiti ogroman trud i vještinu kako bi se fragmenti tradicije povezali u cjelinu koja predstavlja moderan jazz album Još jedna pohvala Dinu Saluzziu koji je i kao skladatelj obavio lavovski posao.