Četvrtak, 02.10.2014. 12:41 Napisao 
Afro Physicist (DDB Records / OKeh / Sony Music / Menart)

Nastup slavne američke jazz pjevačice Dee Dee Bridgewater 14. lipnja ove godine na 10. Vip Jazz Festivalu u dvorani Lisinski, bio je svojevrsna promocija albuma "Afro Physicist" mlađeg američkog jazz trubača i skladatelja Thea Crokera koji živi i djeluje u Kini. Naime, na programu su bile neke skladbe s tog CD-a. 

Prije pet godina oni su se upoznali u Šangaju i odmah se kliknuli. Na njezinu inicijativu prijateljstvo se pretvorilo u glazbenu suradnju i Croker je postao članom njezina sastava.


Glazbeno se prijateljstvo nastavilo i Dee Dee Bridgewater je predložila da Croker svoj novi album objavi za njezinu diskografsku kuću DDB Records.

Osim što je producirala glazbeni materijal za taj CD, Dee Dee Bridgewater je nastupila u izvedbama triju standarda. Kao gosti, svaki u jednoj izvedbi, nastupili se i drugi ugledni jazz glazbenici: vibrafonist Stefon Harris te trubač i pjevač Roy Hargrove koji su tim činom željeli skrenuti pozornost na Crokera i istaknuti ga kao respektabilnu snagu na današnjoj jazz sceni.

Osim jedne skladbe koju je izveo solo, vlastita djela i standarde različitih žanrova izvodi u raznim formacijama od kvarteta do dvanaestočlanog ansambla. Uz jezgru sastava koju čine alt saksofonist Irvin klavirist i orguljaš Sullivan Fortner, kontrabasist i bas gitarist Michael Bowie i bubnjar Karriem Riggins, koja je posebice važna jer Croker svoju glazbu stvara u bliskoj suradnji s njima, u pojedinim su izvedbama svirali tenor saksofonist Stacy Dillard, bariton saksofonist Jason Marshall, trubač Jumaane Smith, trombonist Andrea Murchison, gitarist David Gilmore, udaraljkaš Luisito Quintero i pjevačica China Moses.

Učenik legendarnog trubača Donalda Byrda, Croker potpisuje većinu skladbi i sve aranžmane. Kao autor pokazuje sklonost prema zvuku jazz orkestara swing ere, ali i suvremenijem pristupu s utjecajima raznih žanrova. Spoj je to tradicije afroameričke glazbe u širem smislu, uključujući jazz, blues, soul, pop, rap, hip-hop i R&B, s osebujnim zvukom koji kreira istražujući i otkrivajući nove glazbene zakonitosti.