Srijeda, 01.10.2014. 15:57 Napisao 
Southern Comfort (Masterworks / Sony Music / Menart)

Ugledna jazz violinistica Regina Carter često je proglašavana najboljom, pa i u ovogodišnjem glasovanju u kojem su kritičari Down Beata birali najbolje jazz glazbenike. Za taj reizbor djelomično može zahvaliti i svojem novom albumu kojim je napravila najveći zaokret u svojem stvaralaštvu.

Glazbom na tom CD-u iskazala je poštovanje prema tradiciji i glazbenicima (sviračima i autorima) koji su stvarali osnove afroameričke glazbe, iako su poznati tek neki od autora skladbi koje je uvrstila na CD, a mnoge su u izvornom obliku tek jednostavne vokalne izvedbe bez pratnje.

Neke od njih slušala je kao djevojčica u izvedbama njezinih djeda i bake. Naime, usporedno s proučavanjem podrijetla svoje obitelji upustila se i u istraživanje američke folk glazbe, skladbi koje su slušali njezini preci, a neki od njih živjeli su na američkom jugu. Istražujući svoje obiteljsko stablo Regina Carter je obavila genealoško testiranje na osnovu kojeg je ustanovljeno da je 73 posto zapadnoafričkog podrijetla.

Kroz ta istraživanja učila je i o američkoj povijesti o kojoj ta glazba mnogo govori. Naime, ona vjeruje da čovječanstvo može uspješno napredovati tek ako pomno istraži svoju prošlost.

Te je izvorne snimke, koje su muzikolozi snimili na terenu, pronalazila kopajući po arhivama glazbenih odjela raznih knjižnica. Mnoge od tih skladbi nastale su na jugu SAD-a gdje su se spajale razne kulture što je rezultiralo stvaranjem jedinstvenog glazbenog jezika koji je postao osnovom za cjelokupnu američku glazbu. Iako teme donosi blisko izvorniku, svoje je sjajne improvizacije prilagodila vlastitom poimanju glazbe, a on je blizak jazzu.

Osim glazbenika koji su ju pratili i na njezinoj promotivnoj turneji u sklopu koje je 10. je srpnja nastupila u dvorani Adris u Rovinju na Avantgarde Jazz Festivalu: gitarista Marvina Sewella, harmonikaša Willa Holshousera, kontrabasista Chrisa Lightcapa i bubnjara Alvestera Garnetta, na snimanju CD-a u pojedinim su izvedbama svirali gitarist Adam Rogers i kontrabasist Jesse Murphy.