Nedjelja, 24.08.2014. 09:47 Napisao 
Teach Me Tonight (Opus 3 / Sigma audio koncept)

Poznati danski klavirist, koji godinama živi i djeluje u Švedskoj, Knud Jörgensen je svirao s vodećim švedskim jazz glazbenicima, ali i svjetskim zvijezdama koje su gostovale u Švedskoj, primjerice s Benom Websterom, Tootsom Thielemansom i Harryjem "Sweetsom" Edisonom. Važnu suradnju na diskografskom polju ostvario je sa švedskom izdavačkom kućom Opus 3, poznatom po inovacijama na području visoke vjernosti reprodukcije zvuka.

Stoga ne čudi što je ovaj izdavač i nakon njegove smrti odlučio reizdati CD s njegovim izvedbama.

Ovom prigodom radi se o snimkama što ih je Jörgensen ostvario još 1984. Veliki štovatelj i poznavatelj djela Dukea Ellingtona, Jörgensen je za taj CD snimio jazz standarde uglavnom baladnog karaktera, a izvodi ih u triju s kontrabasistom Stureom Akebergom i bubnjarom Johanom Dielemansom. Glazbena elegancija je jedna od najvažnijih karakteristika njihovih mainstream jazz izvedbi.

Opušteno, kao da sviraju u malom klubu okruženi prijateljima, za svoju dušu, sviraju poznate standarde: "Satin Doll", "Softly As In A Morning Sunrise", "Too Late Now", "You Look Good To Me", "It Might As Well Be Spring", "My Heart Stood Still" i "Teach Me Tonight". Izvode ih s puno duha i humora, promjena tempa, poigravajući se, uživajući u svirci i komunikaciji. Sviraju nepretenciozno, ne razbacujući se tehnikom, uglavnom u baladnom ugođaju, tek povremeno u srednjem ili brzom tempu.

Kao i sva izdanja ugledne švedske tvrtke Opus 3 i ovo se odlikuje izvrsnom snimkom, čistoćom zvuka, primjerenom dinamikom i izbalansiranošću pojedinih glazbala. No možda je najvažnija kvaliteta prirodnost tonskog zapisa zbog koje se ostvaruje poseban doživljaj. Naime, utonete li u sanjarenje, što je uz ovu glazbu lako moguće, vrlo lako zaboravite da Jörgensenov trio slušate preko audio uređaja. Prenete li se iz te meditacije mogli biste pogledom po svojoj sobi početi tražiti taj glasovir, kontrabas ili bubnjeve.