Četvrtak, 13.09.2012. 19:10 Napisao 
Come Sunday (Emarcy / Universal Music)

Prije nešto manje od dva desetljeća dvojica velikana udružili su snage i snimili album "Steal Away" koji je vrlo brzo stekao popularnost i daleko izvan dometa standardnih jazz uradaka. Radilo se o interpretacijama duhovnih i tradicionalnih američkih skladbi koje su Haden i Jones obradili  u mirnom, svečanom i na momente mističnom ugođaju.

Glazba je unatoč laganijem tempu i temama koje se često dotiču vrlo intimnih i osobnih razmišljanja o vjeri, pravednosti, jednakosti i drugim vrijednostima sa sobom nosila i znatnu količinu optimizma i mnogo interne snage i vedrine. Kako je Hadenu vrlo teško umjetnički živjeti bez borbe za pravdu i svaku vrstu slobode nakon mnogo sasvim drugačije strukturiranih projekata osjetio je potrebu ponovno glazbeno porazgovarati s velikim virtuozom Hank Jonesom čiji je klavir svojom suptilnošću, lirizmom i snagom gotovo nezaobilazan partner za nove glazbene ideje koje su začete na spomenutom projektu.

Tako je začeta ideja o snimanju novog albuma koji je izašao pod imenom "Come Sunday" i koji se glazbeno nastavlja bez znatnijih promjena na prvu suradnju. Unutar glazbenih nota ubrizgano je još ponešto svježine i zanimljivih malih bravura, inspirativnih dijaloga koje se uglavnom odnose na Jonesovu svirku koja je krajnje suptilna, uklopljena u temu, no neprestano intrigantna i na momente protkana neočekivanim rješenjima.

Rijetki bi susrevši se s fantastičnom lakoćom  prelazaka preko tipki i samo malo intenzivnijom uporabom pedale pogodili da se radi o umjetniku koji je lagano prešao devetu deceniju života. Recimo da je nekoliko mjeseci  nakon snimanja materijala Hank Jones preminuo tako da je "Come Sunday" možda i jedan od posljednjih diskografskih zapisa umijeća jednog od dugovječnijih jazz virtuoza. Slučajno ili ne baš je Hank Jones u svoju glazbenu karijeru krenuo inspiriran sličnom glazbom koju je uz svojeg oca svećenika i glazbeno orijentiranu obitelj  poznavao u dušu.

S druge strane Haden je nakon nekoliko kvalitetnih, no ipak malo  monotonijih  suradnji dočekao partnera  s kojim se razumije instinktivno  i s kojim dijeli mnoge sličnosti u razumijevanju i interpretaciji glazbenih ideja. Album je lagan za slušanje, no glazba  ipak traži sasvim malo samoće i opuštenosti za potpuno razumijevanje glazbenog  vokabulara dvojice velikana.