Srijeda, 30.11.2011. 17:28 Napisao 
Live From Jazz at Lincoln Center (Reprise Records/Dancing Bear)

Poznat kao jedan od najsvestranijih jazz glazbenika, trubač, skladatelj, voditelj big banda i glazbeni pedagog, Wynton Marsalis je često surađivao s glazbenicima koji stvaraju izvan jazz okruženja. Svirao je... Ne! S njim su svirali, među ostalima, Paco De Lucia, Richard Galliano, Willie Nelson, Norah Jones, Jacub Addy. Ovom prigodom udružio se s Ericom Claptonom.

Nastupili su 7. 8. i 9. travnja ove godine u Lincoln Centru, a diskografska tvrtka Reprise Records u rekordnom je roku objavila izbor snimaka na CD i DVD izdanju. Zajedno su iskazali poštovanje - to pokazuju i stylingom s odjelima i kravatama - prema bluesu koji prožima sve izvedbe, ali još više New Orleans jazzu i raznim njegovim inačicama, stilu u kojem Marsalis pliva kao riba u vodi, ali koja Claptonu nije toliko bliska. Očituje se to u aranžmanima, ali i izboru skladbi koje je prema svojem afinitetu odabrao Clapton, među ostalima “Ice Cream”, “Joe Turner's Blues”, Careless Love” i “Corrine, Corrina”. U istom miljeu predstavljena je i obrada jedne od najpoznatijih Claptonovih pjesama “Layla”, iako se autor u njoj najviše razmahao unijevši svoj prepoznatljiv glazbeni pristup.

New Orleans jazz stilu blizak je i izbor glazbala, te postava koju je Marsalis okupio za tu prigodu, a koja podsjeća na King Oliver's Creole Jazz Band. U ovom neuobičajenom okružju Clapton je nastupio uz Marsalisov dektet koji osim poznatog trubača sačinjavaju njegovi dugogodišnji suradnici: klarinetist Victor Goines, trubač Marcus Printup, trombonist i pjevač Chris Crenshaw, bandžoist Don Vappie, klavirist Dan Nimmer, klavijaturist Chris Stainton, kontrabasist Carlos Henriquez i bubnjar Ali Jackson. U ovoj prigodi Clapton se ne ističe kao zvijezda koncerta. Naprotiv, prihvatio je ulogu ravnopravnog člana ansambla svirajući u ritam sekciji i strpljivo čekajući svoj red za sola koja unose rockerski zvuk i energiju, ali tek u tragovima, ne narušavajući tradicijski pristup i zvuk, a i što se tiče pjevanja njegova je uloga sporedna.

U izvedbama skladbi “Just A Closer Walk With Thee” i “Corrine, Corrina”, koje zaključuju album, kao gost im se pridružuje slavni pjevač, te u izvedbi ove druge, bendžoist Taj Mahal. Zanimljivo ostvarenje, ali ne za one koji traže nove ekstravagancije Erica Claptona, već za ljubitelje tradicionalnog jazza.