Nedjelja, 11.09.2011. 19:07 Napisao 
MD in NYC (Origin Records)

Pijanist i skladatelj Matija Dedić objavio je prvi album za inozemnog izdavača - američku diskografsku kuću Origin Records iz Seattlea. Zahvaljujući tome potvrdu kvalitete je primio na najzahtjevnijem tržištu. Naime, album je dobio, i još uvijek dobiva sjajne kritike američkih jazz novinara.

Nakon albuma Visiting Bruxeless što ga je snimio s kontrabasistom Jean-Louisom Rassinfosseom i bubnjarom Marekom Patrmanom, te From the Beginning s kontrabasistom Larryjem Grenadierom i bubnjarom Jeffom Ballardom, ovo je njegovo treće diskografsko izdanje koje se odnosi na snimke ostvarene sa stranim, od reda priznatim jazz glazbenicima. CD MD in NYC snimio je u triju s američkim jazz glazbenicima, kontrabasistom Vincenteom Archerom i bubnjarom Kendrickom Scottom. S istom je dvojicom uglednih jazzista nastupio na kraćoj hrvatskoj turneji u sklopu koje je 16. ožujka muzicirao u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog, na otvorenju ovogodišnje Proljetne revije jazza. Potvrda je to ozbiljnosti i uvjerljivosti njegova djelovanja, za razliku od sličnih slučajeva nekih drugih glazbenika koji ponekad uspiju snimiti album s priznatim jazzistima, ali na tome se i završava ta suradnja.

Od deset skladbi na albumu, šest je Dedićevih, dvije poznatih jazzista, “Blue in Green” Milesa Davisa i “Maiden Voyage” Herbiea Hancocka, a dvije glazbenika drugih stilova: “Fragile” Stinga i “If I Where a Boy” Tobyja Gada, poznatog iz repertoara pjevačice Beyonce. No Dedić, koji uz akustični klavir, u nekim izvedbama pokazuje i vještinu sviranja klavijatura te sklonost prema fusion iskazu, bez obzira čije skladbe svirao, ostaje dosljedan svojem profinjenom jazz jeziku, a Archer i Scott u potpunosti su mu se prilagodili. Iako se ne radi o stalnim suradnicima, trio u svim izvedbama svira opušteno i osjećajno, što je posebice važno za Dedićeva novija, ali i već svirana djela: “Her Name”, “Slawenskaya”, “Update”, “Angst”, “Cheekee Chicks” i “Jungle Blues”. Potvrda je to i njegova skladateljskog rada koji na pohvale i odobravanje nailazi u najzahtjevnijoj jazz konkurenciji.