Utorak, 30.12.2008. 12:33 Napisao 
ImageRendezvous In New York, The Movie DVD
BMG/Sony/Menart

{etRating 4}

Nakon što je 2003. tvrka Stretch Records objavila dvostruki kompakt disk “Rendezvous In New York” glasovitog američkog klavirista Chicka Coreae, tvrtka BMG objavila je niz DVD-ova na kojima su također zabilježeni nastupi u slavnom njujorškom klubu Blue Note. Corea ih je ostvario s raznim vlastitim sastavima tijekom tri tjedna nastupa prosinca 2001. upriličenih povodom umjetnikova šezdesetog rođendana. Izbor izvedbi na DVD-u tek se djelomično preklapa s onim na kompakt disku, a predstavlja uvodnik u DVD-ove koji donose cjelovite snimke svakog sastava. Na ovom izdanju Corea je predstavljen kao izniman klavirist, te svestrani umjetnik i skladatelj, glazbenik sjajnih zamisli i istraživačkog duha. Na njega su uvrštene izvedbe što ih je ostvario sa svim kombinacijama koje su sudjelovale na ovim rođendanskim koncertima iako je time predstavljen tek dio njegove bogate karijere. Primjerice, zagrebačka će ga publika upoznati u posve drukčijem kontekstu, u duu s bandžoistom Belom Fleckom, 2. studenog na Zagreb Jazz Festivalu kada će promovirati svoj zajednički album.
DVD započinje izvedbom s trijom u kojem uz njega sviraju kontrabasist Miroslav Vitous i bubnjar Roy Haynes. Sastav je nazvan Now He Sings, Now He Sobs Trio po albumu što su ga snimili 1968. za Blue Note, u ranom razdoblju samostalne Coreaine karijere, iako su uspješno djelovali i početkom osamdesetih. Kao jedan od najznačajnijih klavirista suvremena jazza Corea je tijekom svoje karijere sudjelovao u brojnim all stars sastavima surađujući sa slavnim jazzistima. Jedan od takvih sastava vodio je krajem sedamdesetih. U njemu su svirali kontrabasist Eddie Gomez, bubnjar Steve Gadd i saksofonist Joe Farrell kojeg je poslije zamijenio Michael Brecker. S tim je kvartetom Corea 1981. snimio album “Three Quartets”, te ga je ponovno okupio za slavljenički koncert. Kao što je to nekad činio s Herbiem Hancockom, ovom prigodom svira klavirski duet s Gonzalom Rubalcabom. Od zastupljenih kombinacija najuzbudljiviji je duo s jednim od najosebujnijih pjevača, Bobbyjem McFerrinom. Njihove izvedbe zrače virtuoznošću, komunikativnošću, spontanošću, duhom i humorom, te sjajnom interakcijom s publikom. Osim Coreainog akustičnog trija s kontrabasistom Johnom Patituccijem i bubnjarom Daveom Wecklom, rođendansko slavlje nije moglo proći bez dueta s vibrafonistom Garyjem Burtonom s kojim povremeno nastupa od kraja sedamdesetih. Corea iznimno cijeni glazbu klavirista Buda Powella kojem je posvetio album snimivši ga s glazbenicima okupljenim i za ovu prigodu: bubnjarom Royom Haynesom, saksofonistom Joshuom Redmanom, trubačem Terenceom Blanchardom i kontrabasistom Christianom McBrideom. Na slavlju je svirao i s triom što ga je ostvario s članovima sastava Origin: basistom Avishaijem Cohenom i bubnjarom Jeffom Ballardom, ali i s cjelokupnom postavom u kojoj uz spomenute glazbenike sviraju i klarinetist Steve Wilson, trombonist Steve Davis i bas klarinetist Tim Garland.
    Na DVD su uvršteni i razgovori s Chickom Coreaom i ostalim glazbenicima, te drugim suradnicima koji su sudjelovali u realizaciji ovog zahtjevnog projekta.
DH