Leica M-D (Type 262) – korak unazad u budućnost

Subota, 30.04.2016. 10:50

Za fotografske čistunce nitko nije spreman poput Leice. O tome svjedoči i njihov najnoviji model – Leica M-D (Type 262). Naime, dosljedno se fokusirajući na 'Das Wesentliche' u slobodnom prijevodu osnove odnosno temelj fotografije, Leica je modelu M-D oduzela ono po čemu se moderni fotoaparat ističe – stražnji ekran.

To naravno podrazumijeva da nema LiveView prikaza slike niti mogućnosti neposredne kontrole okinute fotografije. Kako bi naglasili svoju dosljednost u jednostavnosti, s tijela fotoaparata čak su izuzeti i Leicin logo – poznata Crvena točka, kao i kontrole menija, a tijelo je potpuno crno i potvrđuje dojam samozatajnosti.

Leica M D side back mala

Unutrašnjost ipak sadrži moderne tehnologije koje osiguravaju vrhunsku kvalitetu slike: Leica Maestro procesor slike i 24MP CMOS senzor. Ipak, čistunstvo ni ovdje nije izbjegnuto: slika se zapisuje u DNG formatu

Fotografi se time vraćaju fotografskim osnovama, a jedna od njih je i uzbuđenje pri iščekivanju kao će pojedina fotografija ispasti. Sam fotoaparat ne nudi ništa više, niti manje od najvažnijih karakteristika, a rekli bismo kako je to, jednostavno, određivanje pravilne ekspozicije određene trojstvom: otvor blende - brzina okidača - ISO osjetljivost.Time je fotografima, uz poznatu Leica upotrebljivost, kvalitetu i fenomenalnu optiku, omogućeno da se posvete samo i jedino onome što vide kroz tražilo fotoaparata, čekajući taj pravi trenutak.

Iako ovaj fotoaparat nema stražnji ekran, proizvođač će vas bez ustezanja tražiti za njega 5.995 američkih dolara.

INFO: Leica