Panasonic DMC-GX80, novi model u Lumix G seriji

Subota, 09.04.2016. 13:00

Posljednji dodatak Panasonicovoj seriji DSLM fotoaparata s izmjenjivim objektivima pridružen je i model LUMIX DMC-GX80. Kombinirajući klasični stil s 4K performansama, novi fotoaparat odlikuje se istom kompaktnom vanjštinom kao i ostali GX modeli, te predstavlja odličnu pratnju u bilo kojoj urbanoj situaciji.

Zahvaljujući nizu inovativnih karakteristika, uključujući 4K PHOTO funkciju i 5-osni Dual I.S. (Image Stabiliser), kao i čvrsti, ergonomski grip, fotoaparat DMC GX80 pažljivo je osmišljen kako bi unaprijedio fotografiranje u pokretu, kao i fotografiranje u onim trenucima u kojima fotoaparat nije čvrsto u vašim rukama.

Lumix DMC GX-80 posjeduje 16-megapikselni Digital Live MOS sensor kao i novi procesor Venus Engine koji reproducira boje na iznimno visokom stupnju preciznosti. Procesor podešava nijanse boja, saturaciju i osvjetljenje odvojeno, zbog čega dobivate izuzetno precizne i kvalitetne fotografije da je Panasonic po prvi puta mogao ukloniti nisko propusni filter na nekom od fotoaparata iz Lumix G serije. Ograničenost rezolucije poboljšana je za oko 10% čime je postignuta još veća jasnoća te upečatljivije fotografije i video zapise.

Kombinacija senzora i procesora zaslužna je također i za jasno renderiranje fotografija uz minimalnu količinu šuma, čak i kod slabo osvijetljenih scena i kod maksimalnog ISO-a (25.600).

Panasonic Lumix DMC GX85 GX80 silver brown camera

Sposobnost senzora da brzo očitava i procesira signal omogućuje ovom fotoaparatu snimanje u 4K Video formatu rezolucije 3.840x2.160 / 50Hz /24p (što je četiri puta veća od klasičnog Full HD standarda), kao i, naravno, klasične Full HD snimke (1.920 x 1.080 / 50 Hz / 50p).

Zahvaljujući 4K tehnologiji, korisnici također mogu koristiti i Panasonicovu inovativnu 4K PHOTO funkciju s 30 sličica u sekundi. Korisnik može izabrati tri načina rada: 4K Burst, 4K Burst (Start/Stop) i 4K Pre-burst. Svaki od njih omogućuje vam da izdvojite bilo koji željeni kadar iz 4K video sekvence i pretvorite ga u 8-megapikselnu fotografiju, što je idealna rezolucija za, primjerice, ispis na A3 papiru.

Lumix DMC GX-80 koristi novi 5-osni Dual I.S. kombinira O.I.S. (Optical Image Stabiliser - 2 osi) i B.I.S (Body Image Stabiliser - 5 osi) u tijelu aparata, kako bi uklonio efekt ruke koja se trese pri korištenju teleobjektiva ili kada se oslanjate na sporije brzine zatvarača u slabije osvijetljenim scenama.

DMC-GX80 posjeduje i novo optičko tražilo (Live View Finder) rezolucije 2.764K točaka koje karakterizira i približno stopostotna reprodukcija boja. Veliki, okular omjera 16:9 pojačava vidljivost optičkog tražila (1.39x/0.7x - ekvivalent 35mm), daje mu stopostotni prikaz kadra i očni senzor. Taj senzor pokreće Eye Sensor autofokus i fokusira željeni kadar onog trenutka kada pogledate kroz blendu.

Panasonic Lumix DCM GX80 otraga mala

Tri inča veliki, statični-touch monitor rezolucije 1.040K točaka pruža korisnicima i dodatnu metodu fotografiranja te također posjeduje približno stopostotni prikaz kadra. Ovaj pokretljivi ekran čini fotografiranje u nezgodnim situacijama puno jednostavnijim. Monitor je moguće pomicati za 80 stupnjeva gore - što je idealno za fotografiranje na ulici - i za 45 stupnjeva dolje - što je pak idealno kada fotoaparat držite iznad svoje glave kao što je slučaj, primjerice, na koncertima s velikim brojem ljudi.

Kontrastni autofokus sustav modela DMC-GX80 posjeduje DFD (Depth From Defocus) tehnologiju te je unaprijeđen po pitanju brzine i preciznosti. Digitalni signal putuje između kamere i objektiva na maksimalnoj brzini od 240 sličica u sekundi, što rezultira iznimno brzim autofokusom u trajanju od otprilike 0.7 sekundi.

Također, fotoaparat posjeduje i inovativnu Panasonicovu funkciju Post Focus, koja vam omogućuje da promijenite fokus fotografije - čak i nakon fotografiranja. Drugim riječima, to znači da možete u potpunosti promijeniti perspektivu vašeg djela - bilo da se radi o tome koje lice želite fokusirati u dinamičnoj uličnoj sceni ili o dodavanju topline pozadini kada je riječ o close-up makro fotografiji. Korištenje ove funkcije je jednostavno - nakon što ste fotografirali u Post Focus načinu rada, potrebno je samo prstom ruke odabrati dio fotografije koji želite fokusirati dok je pregledavate.

Lumix DMC-GX80 opremljen je i najnovijim umjetničkim filterima i funkcijama - Creative Control. Ovaj način rada posjeduje 22 filtera pomoću kojih na samom fotoaparatu možete kreativno mijenjati fotografije, dok uz novi L.Monochrome način rada, koji izrađuje monokromatske fotografije bogate gradacije, može vaše fotografije obogatiti autentičnim stilom crno-bijelog filma.Osim spomenutih filtera, Lumix DMC-GX80 također posjeduje i inovativnu 4K Live Cropping funkciju namijenjenu uređivanju video zapisa putem samog fotoaparata. Kada je u pitanju panoramska snimka, trebate samo podesiti kut gledanja kako biste dobili glatku panoramsku snimku, bez potrebe za posebnom opremom poput slidera. Kod zumiranja, pak, možete izabrati kadar kojim želite završiti sekvencu, i fotoaparat će sam odraditi prelazak od širokokutnog prema tele zumiranju. Zahvaljujući digitalnom mehanizmu i nepostojanju fizičkih pokreta objektiva, taj je proces savršeno gladak i isporučuje vam profesionalne snimke u svakoj prilici.

Lumix DMC GX-80 posjeduje integriranu Wi-Fi konektivnost koja omogućuju fleksibilno iskustvo fotografiranja te jednostavno i lako dijeljenje fotografija s vašim prijateljima i poznanicima. Fotoaparat se lako povezuje s pametnim telefonom ili tabletom, što vam omogućuju da podijelite fotografije i video zapise na društvenim mrežama ili da ih putem e-pošte pošaljete svojoj obitelji i prijateljima, gotovo istog trenutka u kojima su napravljeni. Osim toga, možete koristiti svoj mobilni uređaji i kao upravljač fotoaparata, mijenjajući putem njega opcije kao što su fokus, blendu, ISO i brzinu zatvarača - prije okidanja.

Panasonic Lumix DMC-GX80 dostupan je u tri klasične boje - smeđoj, srebrnoj i crnoj - od kojih svaku varijantu karakterizira fantastična vanjština od imitacije kože, aluminijske kotačiće za upravljanje fotoaparatom i svevremenska, retro silueta. Na naše tržište ovaj fotoaparat dolazi u mjesecu lipnju po očekivanoj cijeni od 800 eura.

INFO: www.panasonic.com