Pentax K-1: digitalni SLR fotoaparat punog kadra

Ponedjeljak, 22.02.2016. 20:01

Novi model Pentax DSLR fotoaparata razvijen je kao perjanica Pentax digitalne K-serije s velikim CMOS senzorom jednak punoj veličini kadra od 35mm.

Pentax K-1 opremljen je sa širokim CMOS senzorom (35,9 mm x 24 mm) što mu omogućuje snimanje fotografije rezolucije od otprilike 36,4 megapiksela. Zahvaljujući širokom senzoru ova kamera daje istu dubinu polja kao i 35mm film format. Novi Prime IV procesor sposoban je za 14-bitno snimanje RAW formata slike i omogućuje visoku osjetljivost do ISO 204.800 vrijednosti.

Nova generacija mehanizma stabilizacije trešnje (shake reduction) reducira efekt trešnje kamere kroz pet osi, te tako kompenzira stabilizaciju fotografije u rasponu do 5EV. Navedeni mehanizam ujedno služi za pomicanje senzora kod uključenog naprednog “Pixel shift resolution” sistema fotografiranja.

Pentax K 1 28105

Neke od glavnih značajki K-1 modela su širokokutni 3,2-inčni zaslon (1.037.000 točkica u 3:2 formatu) fleksibilni LCD monitor koji se može okretati pod željenim kutem, vodoravno i okomito (može se nagnuti za oko 35 stupnjeva horizontalno i oko 44 stupnjeva vertikalno, ali i izvući iz baze za pogled odozgo za fotografije u razini struka); funkcija ‘’Assist Light’’ kako bi se olakšao rad kamere u mraku i optičko tražilo s gotovo stopostotnim vidnim poljem uz približno 0,7 puta povećanje.

Slijedno snimanje brzinom do 4,4 sl/s pune rezolucije omogućuje do 17 slika u RAW formatu (ili najviše 70 slika u JPEG najboljem formatu).

U kompaktno i robusno kućište s konstrukcijom otpornom na prašinu i vremenske uvjete te niske temperature, ugrađen je GPS modul i bežična LAN veza za podršku na pametnim telefonima i tablet uređajima. Full HD video zapis s nizom kreativnih alata snima se u H.264 formatu (1920 x 1080 piksela, 60i / 30p Frame Rate) uz mogućnost priključka vanjskog stereo mikrofona i slušalica.

Pentax K 1 back 3

Pentax K-1 prihvaća širok asortiman promjenjivih leća – od starih leća za analogne fotoaparate do zadnje D FA- serije. Prihvaća i leće DA-serije s manjom veličinom slike.

Novi D-BG6 baterijski grip kreiran je za isključivu upotrebu s tijelom Pentax K-1 fotoaparata. Dizajniran je kako bi se olakšalo snimanje u okomitom položaju, ima tipku za otpuštanje okidača, skup kontrolnih tipki (AE zaključavanje, AF, ISO, kompenzacija ekspozicije) i polugu za pregled. Baterijski grip je otporan na prašinu, vremenske uvjete jednako kao i tijelo Pentax K-1 fotoaparata. Uz zadane litij-ionske baterije, grip prihvaća šest baterija veličine AA.

Pentax K-1 dolazi u prodaju u Travnju / 2016 po cijeni od 15.500 kn za K-1 tijelo i 1.999 kn za D-BG6 baterijski nastavak.

INFO: www.neoorbis.hr