Najavljen 12. Vukovar film festival

Četvrtak, 09.08.2018. 12:35

Dvanaesto izdanje Vukovar film festivala održat će se u razdoblju od 23. do 26. kolovoza u Vukovaru, a kao i svih prethodnih godina i na ovome izdanju su najavljeni mnogi atraktivni, nagrađivani i kvalitetni filmovi za izbirljivu filmsku publiku.

Tradicionalno, nagrada Zlatni šlep dijeli se u tri različite kategorije: za najbolji dugometražni igrani film, najbolji dokumentarni film i najbolji kratki igrani film, a o čijoj podjeli odlučuju dva tročlana žirija. Na danas održanoj konferenciji za medije u Zagrebu direktor, producent i selektor festivala Igor Rakonić te umjetnički direktor festivala Dean Sinovčić predstavili su kompletan program.

12 vff press zg 0023
Ivan Penava (gradonačelnik grada Vukovara), Igor Rakonić (direktor, producent i selektor festivala) i Dean Sinovčić (umjetnički direktor festivala)

Dvanaesti filmski festival u Vukovaru pod generalnim pokroviteljstvom Hrvatskog Telekoma otvara se domaćim uratkom, filmom "Za ona dobra stara vremena" iskusnog redatelja Eduarda Galića. Riječ je o savršenoj mješavini umjetničkog i komercijalnog filma kojeg će domaća publika premijerno imati prilike vidjeti u četvrtak, 23. kolovoza na svečanom otvorenju festivala na kojem će prisustvovati i ekipa iz filma. Novi Galićev film ujedno se nalazi i u službenoj konkurenciji dugometražnih igranih filmova gdje mu društvo prave srpska znanstveno-fantastična drama "Ederlezi Rising" redatelja Lazara Bodrože (dobitnik nagrade za najbolji film na ovogodišnjem FEST-u te dobitnik posebnih nagrada žirija za najboljeg redatelja, glumca i glumicu na istom festivalu), zatim njemačka drama "Ples između redova" redatelja Thomasa Stubera (dobitnik prestižne njemačke nagrade German Film Award u kategoriji najboljeg glumca te prikazan u službenoj konkurenciji Berlinalea) i rumunjski film "Ne zanima me ako u povijesti ostanemo zapisani kao barbari" redatelja Radua Judea (pobjednik ovogodišnjeg filmskog festivala Karlovy Vary).

Od ostalih filmova iz konkurencije dugometražnih filmova svakako treba izdvojiti i bugarsku dramu "Radiogram" redateljice Rouzie Hassanove (osvajač nagrade publike za najbolji film na filmskom festivalu u Sofiji; ujedno i film s kojim se zatvara ovogodišnji festival u Vukovaru) te hvaljeni njemački film "3 dana u Quiberonu" redateljice Emily Atef (dobitnik apsolutno svih najvažnijih ovogodišnjih njemačkih nagrada German Film Award: najbolji film, režija, glavna glumica, sporedna glumica i sporedni glumac; film je također prikazan u službenoj konkurenciji Berlinalea).

Film "3 dana u Quiberonu" bavi se poznatom njemačkom glumicom Romy Schneider, a njome se bavi i "Bijeg" redatelja Vladimira Tintora koji predvodi službenu konkurenciju ovogodišnjih kratkih igranih filmova u kojoj se još nalaze i moldavijska drama "Cica maca", rumunjski "Crna mantija", dva austrijska uratka "Lacrimosa" i "Oprostite tražim sobu za ping-pong i moju djevojku" te tri hrvatska – "Nisam pio", "Ulazak vlaka u stanicu" i "Izlazak radnika iz tvornice".

Konkurencija dokumentarnih filmova ove je godine iznimno jaka. U njoj se, naime, nalaze mađarski "Ultra" redatelja Balazsa Simonyija (dobitnik Europske filmske nagrade za najbolji dokumentarni film), srpski "Druga strana svega" redateljice Mile Turajlić (dobitnik nagrade za najbolji dokumentarni film na festivalu u Amsterdamu), hrvatski "Živjeti, ploviti" redateljice Lane Šarić (dobitnik nagrade publike na Mediteranskom filmskom festivalu u Splitu), češki "Život u Batinim naseljima" redatelja Karoline Zalabákove i Petra Babineca, njemački "Izlaz" redateljice Katharine Woll, bugarski "Jam Session" redatelja Borislava Koleva te još dva hrvatska – "Uvik isto" redateljice Slavice Šnur i "Varoški Amarcord: Tri pjevača malo jača" redatelja Ivana Živkovića.

Ovogodišnji popratni program filmskog festivala u Vukovaru pojačan je za još jednu kategoriju – pobjednike Cannesa. Riječ je o četiri filma koji su ove godine osvojili glavne nagrade na ovom najprestižnijem filmskom festivalu u svijetu: "Obiteljske veze" redatelja Hirokazua Kore-Ede (dobitnik Zlatne palme za najbolji film festivala), "Hladni rat" redatelja Pawela Pawlikowskog (dobitnik nagrade za najboljeg redatelja), "Dogman" redatelja Mattea Garronea (dobitnik nagrade za najboljeg glumca) i "Izgaranje" redatelja Leeja Changa-donga (dobitnik nagrade FIPRESCI za najbolji film). Već tradicionalno u popratnom programu festivala očekuju nas i kategorije Europo, otvori se, Francuski fokus i Viking invazija, a jedna od atraktivnijih svakako je Europskih velikih četiri gdje prikazujemo novi film Asghara Farhadija "Svi znaju sve" s oskarovcima Javierom Bardemom i Penelope Cruz u glavnim ulogama, zatim "Na plaži Chesil" redatelja Dominica Cookea sa Saoirse Ronan u glavnoj ulozi, njemački "Styx" redatelja Wolfganga Fischera (dobitnik nagrade publike u sekciji Panorama i dobitnik nagrade ekumenskog žirija na Berlinaleu) te talijanski "Sretni Lazzaro" redateljice Alice Rohrwacher (dobitnik nagrade za najbolji scenarij ovogodišnjeg festivala u Cannesu).

Kao i prethodne dvije godine i ove nastavljamo s uspješnim programom DokuTV – Odabrao Đelo Hadžiselimović u kojem prikazujemo komercijalne dokumentarne filmove koji su jednako dobro prepoznati od strane publike, kritike i medija. Niti ove godine najmlađi neće ostati zakinuti budući će se svakoga dana u jutarnjim satima prikazivati animirani filmovi, a za posebne sladokusce pripremili smo i retrospektivu Charlesa Chaplina.

"Pokroviteljstvo filmskih festivala prirodan je izbor za Hrvatski Telekom budući da se svojim uslugama, a posebno MAXtv uslugom, izravno povezuje s filmskim sadržajem. Tako će MAXtv i MAXtv To Go korisnici, koji nisu u mogućnosti doći u Vukovar, moći premijerno pogledati u videoteci odabrane filmove s ovogodišnjeg Vukovar Film Festivala odmah nakon njihove festivalske projekcije“, izjavio je Richard Brešković, direktor Sektora za marketing za privatne korisnike u Hrvatskom Telekomu te nadodao: "Nova MAXtv platforma omogućava niz interaktivnosti za novi način gledanja televizije stoga vjerujemo da će naši korisnici, osim na Festivalu uživati u festivalskim filmovima i putem televizije, smartphonea ili tableta gdje god se nalazili. Uz Vukovar Film Festival HT je od njegovog prvog izdanja stoga nas veseli da ćemo se družiti i na ovom 12. izdanju. Vukovar film festival veliki je doprinos hrvatskoj kulturi i kinematografiji kao i gradu Vukovaru. Za dobar i uspješan Festival potrebna je i publika koja doprinosi njegovom uspjehu, stoga pozivam sve koji su to u mogućnosti da nam se pridruže i uživaju u odličnim filmovima koji će svoju prvu premijeru imati upravo na Festivalu u Vukovaru.“

Kompletan program pronađite na www.vukovarfilmfestival.com