Otvoren 11. Zagreb Film Festival

Ponedjeljak, 21.10.2013. 15:01

Sinoć je svečano otvoren 11. Zagreb Film Festival . Osim što u Zagreb donosi nezavisne filmove diljem svijeta, specifičnost ovog konkretnog festivala je što publici nudi mlade autore koji se tek trebaju profilirati.

Napisao: Mladen Šagovac

Festival je otvoren uz film talijanskog redatelja Mattea Oleottoa, "Zoran, moj nećak idiot". Riječ je o filmu u čijem je središtu Paolo, četrdesetogodišnjak koji živi u malom furlanskom gradiću blizu granice sa Slovenijom. Nepouzdan je, voli se oblokavati pa u skladu s time vrijeme provodi u lokalnoj krčmi koja zapravo ne nudi ništa drugo osim alkohola i vizualno je bliže pilnici nego ugostiteljskom objektu. No, ni blizu da bi to bile jedine paolove karakteristike. Uz navedeno, zloban je, a njegova nepouzdanost zapravo je samo manifestacija neodgovornosti. Kompletnoj listi nepoželjnih karakternih osobina koje krase Paola valja još dodati da prati svoju bivšu suprugu. Njegov život bi se trebao preokrenuti kad sazna da mu je preminula tetka iz Slovenije. No, umjesto nasljedstva na skrb dobiva nećaka Zorana. Paolova mrzovolja zbog "lošeg" iznenađenja ubrzo prelazi u zadovoljno trljanje dlanova kad shvati da njegov nećak ne može promašiti Bullseye u pikadu.

Pitoresknost likova je ono što ovu laganu komediju čini apilnom hrvatskoj publici. Naime, Furlanija je slična sjevero-zapadu Hrvatske gdje uz vino također idu i vinske napitnice pa publika ubrzo čuje skupinu penzića kako pjevaju nešto tvrđu verziju "Voda je za noge prati". Scenaristički ovo je solidan uradak koji bi s nešto većim produkcijskim budžetom polučio značajniji rezultat i rezultirao navalom u kino dvorane jednako kao i naši "Kauboji". Naime, upravo to je, možda malo fokusiranije u odnosu na "Kauboje", premisa filma "Zoran, moj nećak idiot". Šarolikost ljudi ruralnog kraja gdje se oštrim fokusiranjem pojedini lik izdvaja iz mase. Ista je čak i podtekstualna baza koja ukazuje na prevrtljivost života u kojem uvijek možemo računati na to da na ništa ne možemo računati.

Iako je "Zoran, moj nećak idiot" prvi film koji je prikazan na ovogodišnjem Zagreb Film Festivalu, daleko od toga da je najbolji. Jedan od najboljih dolazi iz Indije a u svojoj priči donosi već dugo najpopularnijeg glumca u Indiji, velikog Irrfana Khana. Redatelj Ritesh Batra u Zagreb je donio film "Pogrešna dostava" kojim kroz romantičnu priču o nesretnoj mladoj ženi i besperspektivnom udovcu progovara o Indiji na prekretnici. Premisa filma je pogrešna dostava ručka od kuće na posao koju obavljaju indijski Dabbawale.

Ila osjeća da joj brak ne funkcionira baš najbolje pa uz pomoć tetke koja kat poviše brine o nepokretnom tetku pokušava pripraviti ručak kojim će nanovo šarmirati svog supruga. No, umjesto da ručak dođe k njenom suprugu, zamjenom dostava dolazi pod nos državnom službeniku, udovcu Saajanu Fernandesu kojem je u životu nije preostalo previše radosti. Saajan isprva niti ne pomišlja da je dostava pogrešna, pa čak i pohvali restoran iz kojeg inače dobiva ručak. Ila s druge strane po ravnodušnosti svog muža vrlo brzo shvati da je netko drugi dobio njen ručak, ali isto tako primijeti da su joj doma vraćene potpuno "očišćene" zdjelice. Nakon što joj se drugi puta posuđe vrati bez ikakvih ostataka odluči se napisati pismo neznancu koji očito uživa u njenoj hrani. Saajan odgovara i prepiska se ubrzo pretvara u razmjenu ljubavnih pisama koja to nisu.

11.-ZFF-VIZUAL-1

Ovo je ingeniozno filmsko djelo jer opće popularnu formu romantične komedije koristi kako bi publici približila zapravo snažnu dramatičnost jednog trenutka u društvu koje proživljava rapidne promjene. Elementarno gledano to je romkom u stilu "You've got mail", no dubinski Riteshov film secira indijsko društvo na prekretnici. Naime, Ila je u brak ušla bez privole roditelja što je prije svega par godina bilo praktički nemoguće zamisliti u Indiji. Saajanov pripravnik pak dočarava još veću krajnost koju proživljava indijski društveni poredak, on živi u vanbračnoj zajednici s djevojkom iz više kaste. U pismima koja razmjenjuju Ila i Saajan gledatelj tako upoznaje dvije Indije koje su trenutno u vrhunucu svog ispreplitanja. Saajan govori o društvenim promjenama, dok Ila govori o onima koje se zbivaju unutar obitelji. Najvažnije vezivo u cijeloj priči ostaje hrana, odnosno obiteljski objed. Koliko je važna, Ritesh ispoljava Saajanovim tužnjikavim pogledom prema prozoru nasuprot njegove terase gdje svaku večer promatra obitelj kako zadovoljno uživa u blagodatima večere. Dakle, Ritesh Batra je oko naizgled ljubavne priče spleo fino tkanje s uzorcima društvenih preokreta Indije.

Scenarij je ovo,a i film, kakvog se ne bi posramio ni najveći indijski filmski velikan Satyajit Ray. Pri tome nedvojbeno velike zasluge imaju i glumci Irrfan Kahn kao Saajan i Nimrat Kaur kao Ila. Kako bi dodatno pojačao, ajmo reći polarizirao te dvije Indije, glumci svoja pisma čitaju na dva jezika koji također čine tu indijsku bipolarnost. Ila svoja pisma čita na hindu jeziku, dok su Saajanova na engleskom. Valja pripomenuti da je glumica Nimrat Kaur u Zagrebu i da je svojom ljepotom stekla status zvijezde i prije no što je film uopće prikazan. "Pogrešna dostava" je umjetnički dragulj u kruni ovogodišnjeg Zagreb Film Festivala pa ukoliko vam se ukaže prilika da ga pogledate, svakako to učinite. U utorak je na repertoaru projekcija u kinu Europa, u 15 sati te ponovno u nedjelju 27. listopada u 22h.

Više od desetljeća Zagreb Film Festival domaćoj publici donosi najsvježije i najzanimljivije naslove debitantskog autorskog filma! Ove godine festival od 20. do 27. listopada po jedanaesti put nudi više od stotinu filmova razmještenih u deset različitih programa, autora i autorica iz cijeloga svijeta.

Festival se održava na nekoliko lokacija, a novost je prikazivanje filmova uz najsuvremeniju digitalnu projekcijsku opremu – u digitaliziranim kinima Europa, Tuškanac i u MSU. Osim toga, projekcije se održavaju u Zagrebačkom plesnom centru, a ove godine festival se proširio i na novu, šarmantnu lokaciju, u Zagrebačko kazalište lutaka. Ova najstarija središnja lutkarska kuća u Hrvatskoj na tjedan dana preobražena je u atraktivnu kinodvoranu i nudi ponajbolje prve i druge filmove svjetske dokumentarne produkcije.

Kompletan ovogodišnji program i popratne informacije potražite na www.zagrebfilmfestival.com